Za oružanu pljačku 16 godina zatvora

Hronika

Alisan Hajriz (32) iz Zenice i Damir Mešić (36) iz Teslića u Vrhovnom sudu Republike Srpske pravosnažno su osuđeni na po osam godina zatvora zbog oružane pljačke prodavnice „Perspektiva 1“ iz Šamca.

Ovom odlukom potvrđena je presuda Okružnog suda u Doboju iz januara ove godine. Njih dvojica su ranije bili osuđeni ukupno na 40 godina robije zbog ubistva prijatelja Admira Veličanina, ali je Vrhovni sud FBiH ukinuo presudu.

Prema posljednjoj presudi, Hajriz i Mešić su prodavnicu “Perspektiva 1” opljačkali 3. septembra 2011. godine. Do radnje su se dovezli u “fijat bravu”, koji su prethodno ukrali na benzinskoj pumpi “Az-En” u Kaloševićima kod Tešnja. Prilikom pljačke obojica su bili maskirani tako što su imali fantomke na glavama.

Ukrali cigarete

Po ulasku u prodavnicu Hajriz je iza pojasa izvadio pištolj i uperio ga prema radniku S.B. rekavši mu da bude miran i da mu se neće ništa desiti. Nakon toga ga je zgrabio za ruku i izveo napolje. Zatim su ga on i Mešić, koji je bio naoružan puškom, natjerali da legne na travu pored puta gdje su ga svezali užetom za vuču vozila. Nakon toga ušli su u prodavnicu i ukrali cigarete, te pobjegli.

Iako nije navedeno kolika je vrijednost ukradenih cigareta, prema policijskom saopštenju nakon razbojništva, vlasnik pomenute prodavnice oštećen je za 10.500 maraka.

Oni su u Kantonalnom sudu u Zenici osuđeni zbog ubistva, ali su na kraju oslobođeni. Mešić je prvobitno dobio 22, a Hajriz 18 godina zatvora. Suđenje im je ponavljano i oba puta su dobili iste kazne.

Opasan dvojac

Prema presudi, Mešić i Hajriz su u noći između 16. i 17. septembra 2011. na prevaru namamili Veličanina da dođe svojim automobilom “audijem TT” na sastanak kod Žepča. Kada je Veličanin došao, oni su ga zajedno pretukli i vezali mu ruke i noge, poslije čega mu je Mešić iz blizine pucao u glavu iz pištolja. Nakon ubistva njegovo tijelo su bacili u korito planinskog potoka duboko više od 50 metara.

Alisan Hajriz i Damir Mešić poznati su po napadu na policiju i pokušaju bježanja iz suda. Ovaj dvojac je dan nakon ubistva Admira Veličanina nasrnuo na patrolu policije Republike Srpske u Donjoj Ljubogošti kod Istočnog Sarajeva.

Kada ih je policija primjetila i pokušala da zaustavi oni su vozilom naletjeli na policajca i povrijedili ga. Potom su izazvali i saobraćajnu nesreću i udarili u tri vozila nakon čega su uhapšeni.

U lisicama i lancima

Tokom suđenja za ubistvo Alisan Hajriz i Damir Mešić više puta su vrijeđali sudske policajce, sudije i radnike suda, a jednom su pokušali i razoružati sudskog policajca te pobjeći, zbog čega su na izricanje presude dovedeni sa lisicama i lancima na rukama i nogama.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *