Bolje prepoznavanje lažnih dokumenata

Hronika

Granična policija BiH predstavila je danas u Sarajevu Priručnik o zaštićenim dokumentima, čiju je izradu podržala Misija OEBS-a u BiH, a čijim koršitenjem će biti poboljšane sposobnosti pripadnika službe da prepoznaju falsifikovana dokumenata primjenom novih tehnika, te njihova znanja o najnovijim tehnologijama zaštite dokumenata.

 

Priručnik predstavlja dio širih aktivnosti koje su usmjerene na kontinuirano praćenje novih sofisticiranih fizičkih, optičkih i elektronskih elemenata zaštite dokumenata i podizanje svijesti o prilagodljivosti kriminalaca novim tehnologijama, saopšteno je iz Misije OEBS-a u BiH.

 

-Zloupotreba identifikacionih dokumenata predstavlja transnacionalnu prijetnju bezbjednosti, jer se može koristiti za izvršenje krivičnih djela, uključujući i krivična djela u vezi sa ilegalnom migracijom, trgovinom ljudima i krijumčarenjem- rekla je službenik Odjeljenja za bezbjednosnu saradnju Misije OEBS-a u BiH Sanja Ficdžerald.

 

S obzirom na to da se falsifikovani putni dokumenti najčešće koriste prilikom prelaska granice, Ficdžeraldova ističe da njihovo otkrivanje predstavlja ključni element kontrole granice i preduslov za njenu efikasnost.

 

U Priručniku su tekstualno i slikama objašnjeni načini izrade zaštićenih dokumenata, te sve tehnike štampe, kako konvencionalne, tako i digitalne, i elementi zaštite.

 

Posvećena je posebna pažnja načinu falsifikovanja i načinu provjere vjerodostojnosti zaštićenih dokumenata.

 

-Obuhvaćeni su i najnoviji trendovi falsifikovanja, poput morfinga o kojem se malo zna, a sve je zastupljeniji prilikom ilegalnih migracija- istakao je službenik Granične policije BiH Emir Kulaglić i jedan od autora Priručnika.

 

Autori Priručnika su Selvedin Sakić i Emir Kulaglić iz Granične policije BiH, te Nenad Šajtinac, Miloš Voštinić i Miloš Cvetković iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *