Nastavljena potraga za ubicom u Konjicu

Hronika

Inspetkori su juče i danas pretresli dvije lokacije na području Konjica, gdje su sumnjali da bi se mogao kriti Edin Gačić, osumnjičen za brutalno ubistvo Sauda Sultanića u mjestu Podorašac kod Konjica. Međutim, ubica još nije nađen.

 

Gačić je juče ujutru ušao u prodavnicu koju je držao Sutlanić i u njega pucao iz puške, a zatim ga ubo nožem u vrat.

 

Ubica je bio pripadnik zloglasnog odreda El Mudžahid, a već je odslužio kaznu za ubistvo prijatelja i svoje majke.

 

Na području sela oko Konjica u zadnja dva dana je opsadno stanje, na svakih stotinjak metara može se vidjeti policajac.

 

Svi su naoružani automatskim puškama, a policajcima iz Konjica stigla je podrška od kolega iz Mostara.

 

U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona su pojasnili da su pretresene lokacije koje su dovođenje u vezu sa Gačićem, ali za sada to nije dalo rezultate.

 

Prema nezvaničnim informacijama, u jednom od pretresenih objekata nađena je i određena količina eksploziva.

 

Mještani sela Podorašac ističu da su u strahu od Gačića, zato što je riječ o veoma opasnom i naoružanom čovjeku.

 

Ono što je posebno uznemirilo mještane jeste što se ubistvo dogodilo tačno preko puta osnovne škole i u vrijeme kada su djeca dolazila na nastavu.

 

Tokom jučerašnjeg dana na društvenim mrežama pojavile su se razne dezinformacije o tome gdje se krije Gačić, zbog čega su morali reagovati iz Policijske uprave Konjic.

 

– Ako vidite sumnjivu osobu, obratite se Policijskoj stanici Konjic na broj 122 ili 036/730-337 i anonimno prijavite to što ste vidjeli ili čuli. Širenjem dezinformacija po društvenim mrežama nikome ne činite uslugu, naprotiv, otežavate rad policije –rekli su u policiji.

 

Prema našim saznanjim, MUP HNK obavjestio je sve policijske agencije u BiH da tragaju za Gačićem, pogotovo Graničnu policiju BiH, jer postoji mogućnost da bi mogao pobjeći preko granice.

 

Izvor blizak istrazi pojasnio je da policija ima snimak sa bezbjednosnih kamera, na osnovu koji su identifikovali Gačića.

 

– Sa sigurnošću još niko ne zna motiv ovog ubistva. Gačić je ujutru ušao u prodavnicu u kojoj je bio Sultanić i odmah u njega ispalio hitac iz vatrenog oružja, a pritom mu prišao i ubo ga nožem u vrat – pojasnio je izvor blizak istrazi.

 

Poznanici ubijenog Sultanića ističu da se njih dvojica nisu družili i da nisu dolazili „iz istih svjetova“.

 

Za Sultanića kažu da je bio dobar i vrijedan komšija, a iza njega je ostala supruga i troje djece.

 

Zločinački put Gačića počeo je za vrijeme rata, kada se sa tek napunjenih 18 godina priključio odredu El mudžahid, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i poznatom po najmonstruoznijim zločinim nad srpskim vojnicima.

 

Gačić je nekoliko mjeseci nakon okončanja rata u BiH ubio saborca iz odreda El mudžahid Ismeta Gunića, takođe Banjalučanina.

 

Zbog ovog zločina osuđen je na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

 

Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. avgusta 2002. godine otišao do stana svoje majke Sifete u Ulici Envera Šehovića u Zenici i u majku hladnokrvno ispucao dva hica, a zatim se udaljio.

 

Policija je ubicu uhapsila nekoliko dana kasnije, a Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora.

 

Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

 

Sredinom 2017. godine odslužio je ovu kaznu i izašao iz zatvora. Upravo zbog njegovog puštanja, bezbjednosne agencije su održavale sastanke kako bi utvrdili da li predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost

 

Pištolj za ubijenog Srbina

 

Kako bi dobio što povoljniji položaj, još 2010. godine Edina Gačića je saslušao inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH o zločinima koje je počinio odred El mudžahid nad Srbima.

 

Gačić je između ostalog ispričao da su ih Arapi koji su bili na čelu odreda drogirali heptanonom, artanom i drugim drogama uoči borbi sa Vojskom RS, te kako se za jednog zaklanog Srbina dobijao pištolj sa posvetom.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *