Održano ročište po prijavi protiv glavnog tužioca Dalide Burzić

Hronika

Glavno ročište pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH po prijavi protiv glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić održano je danas.

 

Inače, današnjem ročištu prisustvovali su Muriz i Arijana Memić, otac i sestra nastradalog mladića Dženana.

 

Prijavu je podnijela kancelarija disciplinskog tužioca VSTS zbog pisma koje je Burzić uputila porodici Memić te zbog njenih javnih istupa vezanih za taj predmet, prenosi Avaz.

 

Mirza Hadžiomerović, disciplinski tužilac, naveo je da su u pismu porodici Memić sadržane informacije te, između ostalog, izjava jedinog svjedoka događaja u kojem je smrtno stradao Dženan Memić.
Istakao je i da je Burzić morala biti svjesna da će sadržaj pisma biti objavljen i time dostupan svima.

 

Dodao je da je u izjavama Burzić govorila o curenju informacija, paralelizmu u radu, o tome da je Tužilaštvo zapelo u pravnoj kvalifikaciji, što “nisu izjave koje će otkloniti sumnju u rad, već doprinijeti povećanju nepovjerenja u pravosudne i policijske strukture”.

 

Vasvija Vidović, advokat Dalide Burzić, rekla je da nema dokaza da je počinjen disciplinski prekršaj te da ništa što je Burzić rekla nije naštetilo ugledu pravosudnih organa ni krivičnom postupku protiv Seferovića, protiv kojih je bila podignuta optužnica.

 

Odluku će Prvostepena disciplinska komisija donijeti naknadno.

 

avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *