Narko-porodici iz Kalesije 164 mjeseca robije

Hronika

Admira Jusufovića (34) zvanog Petak iz Kalesije i pet članova njegove porodice – majku, suprugu, brata, snahu i sinovca Kantonalni sud Tuzla osudio je na jedinstvenu kaznu od 13 godina i osam mjeseci zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet droge.

 

Sud je donio ovu osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu.

 

Admir Jusufović, kao organizator ove grupe koja se bavila prodajom različitih narkotika, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine i deset mjeseci, dok je njegov brat Demir Jusupović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci. Njima se uz pomenuto krivično djelo optužnicom na teret stavlja i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

 

Kako navode iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, ostalim članovima ove grupe, njegovoj majci Feridi Jusupović (62), nevjenčanoj supruzi Almi Ćatibušić (32), bratiću Aldinu Jusupoviću (20) i snahi Smilji Čančarević (32) izrečene su kazne zatvora u trajanju od po jednu godinu i jedan mjesec.

 

Prema optužnici ovog tužilaštva, Admir Jusufović je organizovao grupu unutar svoje porodice, u kojoj su bili i pomenuti članovi, te je od jula 2017. do aprila 2018. godine od određenih osoba iz Sokoca i na drugim lokacijama nabavljao veće količine opojnih droga kanabis (marihuana), heroin, kokain, amfetamin – spid i MDMA – ekstazi.

 

Narkotike je predavao ostalim članovima, koji su imali različite uloge u grupi, te su drogu vagali, prepakivali i prodavali većem broju osoba na području Kalesije i drugih mjesta u Tuzlanskom kantonu.

 

Pripadnici Sektora kriminalističke policije, Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, su po nalogu Tužilaštva i uz naredbu Kantonalnog suda Tuzla 9. aprila 2018. godine izvršili pretrese na šest lokacija u Kalesiji i na jednoj lokaciji u Tuzli, nakon čega su ove osobe uhapšene.

 

Tada su pronađeni određena količina amfetamina, veći iznos novca, dva pištolja, te drugi predmeti koji su služili ili koji potiču iz izvršenja krivičnih djela.

 

Nakon 10 mjeseci provedenih u pritvoru, Kantonalni sud Tuzla je svim optuženim osobama ukinuo ove mjere, uz obrazloženje da nakon izricanja prvostepene presude pritvor nije neophodan za neometano vođenje daljeg krivičnog postupka.

 

“Tužilaštvo će sačekati prijem pismenog otpravka presude te će najvjerovatnije izjaviti žalba Vrhovnom sudu FBiH i žalbu na odluku o ukidanju mjere pritvora”, naveli su iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

 

KAZNE

  • 58 mjeseci Admir Jusufović
  • 54 mjeseci Demir Jusupović
  • 13 mjeseci Ferida Jusupović
  • 13 mjeseci Alma Ćatibušić
  • 13 mjeseci Aldin Jusupović
  • 13 mjeseci Smilja Čančarević

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *