Grupa od 130 migranata iskrcana sa voza

Hronika

Grupi od 130 migranata, koji su u noći četvrtak na petak vozom na liniji Sarajevo-Bihać pokušali ući na područje Unsko-sanskog kantona, to je onemogućeno i oni su iskrcani sa šina.

 

Pripadnici specijalne jedinice MUP-a USK, dočekali su i zaustavili voz u mjestu Bosanska Otoka, nadomak Bosanske Krupe, pola sata prije ponoći i migrantima onemogućili nastavak vožnje.

 

Prema riječima porparola MUP-a USK, Ale Šiljdedića, radi se o redovnim i svakodnevnim aktivnostima koje provodi kantonalna policija u okviru ranije donesenih mjera Operativne grupe za migrantsku krizu, kako bi se onemogućio dalji dolazak migranata na područje Unsko-sanskog kantona.

 

“Konkretno u ovom slučaju migranti su vraćeni s ulaza u kanton jer u prihvatnim centrima nema mjesta”, istakao je Šiljdedić.

 

On je dodao da ovakve postupke policija primjenjuje i kada je u pitanju putnički saobraća, nastojeći tako onemogućiti dalji priliv migranata.

 

Inače, dosadašnja praksa je pokazala kako migranti potom pokušavaju pješice ili na druge načine zaobići policijske patrole i dokopati se Bihaća ili Velike Kladuše i pograničnog područja kako bi prešli u Hrvatsku i zemlje Evropske unije.

 

A Gradsko vijeće Bihaća usvojilo je na svojoj vanrednoj sjednici, održanoj u protekli četvrtak, 18 zaključaka koje se tiču aktuelne migrantske krize s kojom se suočavaju ovaj grad i Unsko-sanski kanton.

 

Prema riječima gradonačelnika, Šuhreta Fazlića, zaključci će biti poslati na adrese svih nadležnih ustanova i institucija u BiH. Od vlasti na svim nivoima u BiH zatraženo je da se hitno uključe u rješavanje trenutne situacije s migrantima i da se u potpunosti zatvori istočna granica zemlje te zabrani njihov transport do USK. Zatražena je i reakcija prema institucijama Hrvatske čije policijske snage, kako je istaknuto, nelegalno vraćaju migrante i izbjeglica na područje BiH. Od Ministarstva sigurnosti BiH se traži da odmah preuzme upravljanje i brigu o prihvatnom centru “Bira” u kojem su smješteni i borave migranti, a također zatraženo je i njihovo premještanje na neku lokaciju van urbanog područja.

 

Ukoliko se to ne dogodi u roku od tri mjeseca, najavljeno je zatvaranje i pečaćenje tog objekta.

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *