Uhapšeno šest radnika sarajevskog kafića Metropolis

Hronika

​Pripadnici SIPA uhapsili su danas u Sarajevu šest uposlenika ugostiteljskog objekta Metropolis.

 

Kako je izjavila portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić, osobe se sumnjiče za krivična djela sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza. Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA biće predati u nadležnost Tužilaštva KS.

 

Ranije u ovoj akciji uhapšeno je 13 osoba, među kojima su i odgovorne osobe iz ugostiteljskih objekata Vatra, Metropolis, Kibe Mahala, Montana, Resoran Una, restoran Luka i drugi.

 

Uhapšene se tereti da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, tačnije promet su umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave i plaćali manji porez nego što je trebalo.

 

Osumnjičeni su za krivična djela poreska utaja, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i računarsko krivotvorenje

 

U pritvoru se nalaze Oleg Krautblatt i Ines Juretić, tačnije bivši direktor i sadašnja direktorica firme Inspirit d.o.o., a sumnjiče se da su iznajmljivale softverski program Inspirit Gastro koji je omogućio da se Poreskoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i zbog toga je za njih predložen pritvor.

 

Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana), Šaćiru Čediću (Vatra) i Džemailu Selimanoviću (Portofino) su određene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima.

 

Pristali su na saradnju s Tužilaštvom KS.

 

Oni su osumnjičeni da su stvarali tzv. “crnu blagajnu” te utajom poreza izbjegavali plaćanje poreza. SIPA je ranije izvršila pretres na 31 lokaciji u Sarajevu.

 

(Klix)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *