Sumonji dvije godine, Tomaševiću osam mjeseci zatvora

Hronika

Banjalučani Vladimir Sumonja (29) i Luka Tomašević (26) danas su u banjalučkom Okružnom sudu osuđeni na zatvorsku kaznu od dvije godine i osam mjeseci zbog šverca marihuane, spida i ekstazija.

 

Sumonja je osuđen na dvije godine, dok je Tomašević dobio osam mjeseci zatvora, a u kaznu će im biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

 

Obrazlažući presudu, sudija Branimir Jukić rekao je da je Vijeće promijenilo klasifikaciju te da se u ovom slučaju radi o osnovnom obliku krivičnog djela, jer nije dokazano da su djelovali zajedno. Kako je naveo, budući da je Sumonja ranije osuđivan, što mu je otežavajuća okolnost, dobio je višu od minimalne kazne. Kao olakšavajuću okolnost za Tomaševića, Sud je cijenio to što je ranije jedino krivično djelo počinio u saobraćaju. Takođe, Vijeće je uzelo u obzir i prigovore branioca da su neki od dokaza Tužilaštva nezakoniti i ono nisu bili uvaženi. Tužilaštvo će se najvjerovatnije, kako saznajemo, žaliti na ovu presudu.

 

Marko Mikeš, Sumonjin advokat, rekao je da u ovom slučaju nema zajedničkog djelovanja između njegovog klijenta i Tomaševića, već se radi isključivo o osnovnom obliku krivičnog djela koje je blaže za učinioce.

 

“Opet smatram da je kazna zatvora previsoko odmjerena, a prije svega da Sumonja nije učinio ni osnovni oblik krivičnog djela”, kaže Mikeš.

 

Prema presudi, Sumonja i Tomašević su švercovali narkotike od januara do 9. novembra 2018. godine, a od njima poznatih osoba kupovali su drogu i držali je u vikendici u banjalučkom naselju Pobrđe radi dalje prodaje. Kada ih je policija otkrila u Ulici Franca Šuberta njih dvojica pokušali su da unište narkotike i sakriju tragove, a kada su vidjeli da su im policajci došli pred vikendicu i pozvali ih da izađu, začulo se: “Popadaćemo, ne gine nam zatvor, bacaj prah u sudoper i puštaj vodu”. Tokom njihovog hapšenja na policajce je s krova vikendice skočio tvor, za kojeg se najprije tvrdilo da je bačen pred policajce, ali je kasnije ipak utvrđeno da je ova životnija sam iskočila. Prilikom pretresa vikendice i njihovih stanova policija je tada pronašla oko 2,4 kilograma skanka, 218 grama spida te 131 gram ekstazija.

 

Sumonja i Tomašević pali su u akciji “Target” početkom novembra prošle godine. Tomašević je tada priznao da je droga njegova, dok je Sumonja izjavio da s tim nema veze i da se slučajno zadesio u vikendici, ali da je drogu koja je pronađena kod njega nabavio za lične potrebe. Inače, Sumonja je odranije poznat policiji po krivičnim djelima i dosad je osuđivan više puta, a između ostalog i zbog šverca narkoticima. Osuđivan je i za oštećenje tuđe stvari, napad na službeno lice, nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda.

 

Sumonji ukinut pritvor

 

Vladimiru Sumonji danas je ukinut pritvor, a sudija Branimir Jukić je rekao da mu je otac bolestan i potrebna mu je njegova pomoć.

 

Sumonja je čvrsto obećao da neće više činiti krivična djela.

 

“Što se pritvora tiče, za očekivati je bilo da se ukine jer je bio produžavan samo na osnovu pretpostavki tužioca”, rekao je Marko Mikeš, Sumonjin advokat.

 

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *