Bračni par iz Zagreba držao djevojku iz BiH kao robinju

Hronika

Amir H. (44) i njegova žena Ismeta H. (41), trgovci metalom u Zagrebu, uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično djelo trgovine ljudima, za što im prijeti od jedne do 10 godina zatvora.

Sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio im je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja (ne)djela i uticaja na svjedoke, piše Jutarnji list.

Prema prijavi, supružnici su pretvorili život u noćnu moru mladoj Tuzlanki H.O (18).

Amir i Ismeta H., roditelji šestero djece, Tuzlanku su obmanuli da će im biti sluškinja bez naknade, te da će, između ostaloga, da vodi brigu o djeci i “radi sve ono što od nje zatraže”.

Prema sumnjama tužioca, oni su je svojim potezima i postupanjima, uz mnoštvo prijetnji, vrbovali. Kako bi je dodatno zastrašili i uslovili kao besplatnu radnu snagu, odveli su je notaru i imenovali za direktora firme koje trguje metalom sa sjedištem u Zagrebu, sa osnivačkim kapitalom od 20.000 kuna, na adresi na kojoj je već bila registrovana jedna takva posrnula porodična firma.

“H. O. je kod notara potpisala svu dokumentaciju, čime je bračni par iskoristio njeno neiskustvo, te povjerenje i lakovjernost kao i činjenicu da bez njih nema sredstava za život, a ni novca za povratak u BiH. Zaključivši da zavisi od njih, išla je s njima u različite banke te na njihov nagovor, u ulozi novopečenog preduzetnika, otvarala poslovne račune za svoj d.o.o. osnovan 26. septembra 2016. Na osnovu toga, sluškinja bračnog para je u više navrata podizala novac koji je Amir H. uplaćivao, a radilo se o iznosu od 76.000 kuna, i koji mu je onda ona vraćala”, navodi se u optužnici.

Kako ih mlada sluškinja ne bi izigrala, Amir je svu dokumentaciju firme, te bankovne kartice i pečat držao kod sebe. Mahinacijama tu nije bio kraj. Supružnici su odveli H. O. i u poslovnice različitih telefonskih operatera gdje je sklopila ugovore i preuzela četiri skupocjena mobilna telefona, od kojih je jedan bio iPhone 7, a koji su završili u rukama sinova njezinih “dobročinitelja”.

Stvari su se zakomplikovale sredinom novembra prošle godine kada je H. O., zbog nostalgije za domom i momkom, a i zbog straha od nepoznatog, rekla Amiru H. da želi da se vrati u Tuzlu.

“Amir mi je 10. januara rekao da je poslao čovjeka u Bosnu da ubije mog momka kojem sam se požalila na situaciju, a Amirova snaja me onda skrivala na nekoliko lokacija, pa čak i u WC u dvorištu kako me policija ne bi pronašla”, požalila se policiji H. O., nakon što su supružnici uhapšeni u Zagrebu.

Cijelu potragu je pokrenuo upravo njen momak iz BiH, koji je 11. januara alarmirao tamošnju policiju i koja je potom digla na noge hrvatske policajce.

Lisice na ruke stavljene su supružnicima 12. januara. Tvrdnje bračnog para su potpuno suprotne priči H. O. Oni negiraju bilo kakvu torturu i loše postupanje, krivicu svaljuju na mladu djevojku, tvrdeći da se ona družila u slobodno vrijeme s njihovim prijateljem, koji ima krivični dosije, i da je na te provode potrošila novac firme na čijem je čelu bila kao direktor od septembra prošle godine.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *