Sa računa FZO nezakonito skinuto 1,7 miliona KM

Hronika

Okružni sud u Banjaluci poništio je nezakonito rješenje o izvršenju banjalučkog Osnovnog suda po kojem je Fondu zdravstvenog osiguranja RS nezakonito skinuto sa računa oko 1,7 miliona KM za kupovinu poslovnog prostora Fonda u Trebinju, iako je Fond podnio krivične prijave protiv prodavca ovog prostora zbog neispunjenja kupoprodajnog ugovora i na takav način svjesno obmanuo javnu instituciju Srpske koja u ime svojih osiguranika troši javna sredstva.

 

Presudi Okružnog suda u Banjaluci prethodila je presuda i mišljenje Vrhovnog suda Republike Srpske kojoj se obratio Hipotekarni povjerilac Hipo Banka koja je polagala pravo hipoteke i prije zaključivanja spornog Ugovora o kupoprodaji kojim je Fond, kako je saopšteno, doveden u zabludu prilikom zaključivanja Ugovora o kupovini nekretnine.

 

Fond je osporavao i isticao identične tvrdnje koje je i Vrhovni sud kasnije i potvrdio i time je praktično potvrđeno da je Osnovni sud bez pravnog uporišta donio presudu u korist prodavca ovog poslovnog prostora u Trebinju.

 

“Zato očekujemo od Okružnog suda u Banjaluci da na naš zahtjev predmet vrati na ponovljeni postupak i poništi famoznu presudu Osnovnog suda u Banjaluci, jer će se samo tako zaštiti interesi svih osiguranih lica koje zastupa Fond, a to je i jedini način da pravosudni sistem u ovoj zemlji pošalje jasnu poruku da je na strani pravde i zakona”, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

 

Iz Fonda podsjećaju da Upravni odbor Fonda je još u junu 2016. godine donio odluku o kupovini poslovnog prostora za potrebe Filijale FZO RS u Trebinju, pa je na osnovu te odluke Fond zaključio Ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora u iznosu od oko 1,2 miliona KM uz obavezu prodavca da dostavi dokaz da zemljiše i zgrada u kojoj je poslovni prostor nisu opterećeni hipotekom.

 

“Tako da je u ugovoru jasno precizirano da FZO RS prodavcu neće uplatiti sredstva za poslovni prostor sve dok se ne dostavi dokument kojim se dokazuje da ne postoji hipoteka nad zemljištem i zgradom. Iako je prodavac u decembru 2016. godine dostavio dokaz o tome, odnosno rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinske – pravne poslove, Područna jedinica Trebinje, Fond je osporio taj dokaz kao validan iz razloga što u tom rješenju nisu navedene bitne činjenice vezane za hipoteku, odnosno nije navedeno da je upisnik hipoteke upotrebio vanredna pravna sredstva, što je, inače, praksa u pravu”, naveli su iz FZO.

 

Upravo iz razloga što dokaz o hipoteci nije bio pravno validan rukovodeći se odgovornim pristupom kada je u pitanju trošenje sredstava osiguranika, Fond nije isplatio ugovornu kupoprodajnu cijenu, nakon čega slijede tužbe koje je sa jedne strane podnio Fond tražeći da se raskine ugovor sa prodavcem, ali i prodavac sa druge strane. Budući da je Osnovni sud donio presudu u korist prodavca, banka je prošle godine izvršila prinudnu naplatu i sa računa Fonda skinula 1,7 miliona KM, uključujući i zatezne kamate i troškove

 

“Interesatno je, poznavajući sporost u radu sudova zbog ‘zatrpanosti’ predmeta, da je Osnovni sud u Banjaluci ekspresno donio presude u korist prodavca, dok se po pitanju krivičnih prijava koje je podnio Fond kako protiv prodavca tako i protiv odgovornog lica Područje jedinice RUGIP-a u Trebinju ništa nije uradilo”, rekli su u FZO.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *