Seferovićima će se ponovo suditi za smrt Dženana Memića

Hronika

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je da će se Ljubi i Bekriji Seferoviću ponovo suditi za smrt Dženana Memića.

 

Iz Vrhovnog suda FBiH rekli su da je ukinuta prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu kojom su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni krivice za stradanje Dženana Memića, prenosi Klix.

 

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Vrhovni sud FBiH donio je ovu odluku rješavajući žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo na prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu.

 

– Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je rješenje u krivičnom predmetu protiv optuženog Ljube Seferovića i optuženog Bekrije Seferovića kojim je djelimično uvažena žalba tužilaca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, ukinuta presuda Kantonalnog suda u Sarajevu od 16. jula 2018. godine i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje – rekli su iz Vrhovnog suda FBiH.

 

Kako kažu, prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu je ukinuta zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka.

 

– Vrhovni sud FBiH je naložio prvostepenom sudu da u ponovnom suđenju naredi obavljanje novog saobraćajnog vještačenja nad izvedenom dokazima, a koje će biti povjereno timu vještaka iz te oblasti ili fakultetu za saobraćaj, te izvede i druge dokaze za koje nađe da je potrebno, pa će nakon tako provedenog postupka i na osnovu tako izvedenih dokaza donijeti na zakonu zasnovanu presudu – kazali su iz Vrhovnog suda FBiH.

 

Inače, Kantonalni sud u Sarajevu donio je 16. jula 2018. godine prvostepenu presudu kojom je oslobodio Seferoviće za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradao, a poslije preminuo Dženan Memić.

 

Na izricanju presude je kazano da se Seferovići oslobađaju svih optužbi te da Tužilaštvo KS nije dokazalo krivicu.

 

Muris Memić, otac stradalog Dženana, nakon te presude rekao je kako slijedi nova istraga te da je ovo “dokaz da je Tužilaštvo KS sve vrijeme vodilo pogrešnu istragu”. On je u nekoliko navrata javno rekao da zna ko je ubio njegovog sina, ali da prvo želi da se to dokaže s pravne strane.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *