Presuda Goranu Bilčaru u ponedjeljak

Hronika

Presuda Goranu Bilčaru (29) iz Laktaša, koji je optužen za ubistvo Bojana Milovanovića (29) iz Kozarske Dubice, biće izrečena u ponedjeljak, 24. juna.

 

U ovom slučaju zbog učešća u tuči optuženi su i Banjalučanin Marko Mihajlović (27), Bilčarev prijatelj, i Dubičani Đorđe Borovčanin (25) i Đorđe Đenadija (21), koji su bili sa Milovanovićem kada je ubijen 18. oktobra prošle godine.

 

Porodica ubijenog mladića tokom današnjeg ročišta, na kojem su iznesene završne riječi tužilaštva i odbrane, zatražila je od suda da mu odredi maksimalnu kaznu.

 

“I maksimalna kazna je premala. Našeg sina ništa ne može vratiti, a on je ubio cijelu našu porodicu. Da se radi o hladnokrvnom ubici govori i činjenica da je nakon svega pokupio dokaze i otišao”, naveo je, između ostalog, u svom potresnom obraćanju Milan Milovanović, otac ubijenog mladića, koji je i za Mihajlovića zatražio oštru kaznu jer je, kako je rekao, pobjegao sa mjesta zločina.

 

Mirko Dabić, zastupnik porodice Milovanović, rekao je da oni traže nadoknadu štete od 74.000 KM.

 

Tužilac Saša Labotić rekao je da je Bilčar postupao s direktnim umišljajem, koji je neupitno bio usmjeren na lišavanje Milovanovićevog života.

 

“Žrtvi je velikom silom zabio šrafciger u glavu, do drške, koja se oslikala u sljepoočnici. Udarci su bili usmjereni na vitalne dijelove tijela”, naveo je Labotić.

 

Prema njegovim riječima, optuženi za učestvovanje u tuči doprinijeli su sukobu koji je za posljedicu imao smrt mladića. Naveo je da su Borovčanin i Đenadija željeli sukob kao i Bilčar i Mihajlović, te zatražio da ih osude u skladu sa zakonom.

 

S druge strane, Branko Ristić, Bilčarev advokat, smatra da tužilaštvo nije dokazalo svoje optužbe, da njegov branjenik nije bio svjestan šta se desilo i da je on bio napadnut.

 

“Ovdje se radi eventualno o ubistvu na mah ili prekoračenju nužne odbrane”, kazao je on. Njegov branjenik Bilčar je izrazio saučešće porodici stradalog u svoje i u ime svoje porodice, navodeći da njegova majka svake nedjelje pali svijeću za pokojnog Bojana.

 

“Sve bih dao da mogu vratiti vrijeme da svi odemo kući. Ovo je velika bol sa kojom je teško živjeti i prihvatiću svaku kaznu koju mi sud odredi”, rekao je Bilčar, navodeći da nije htio da ubije mladića.

 

Miljkan Pucar i Draško Zec, koji brane Borovčanina i Đenadiju, zatražili su oslobađajuće presude za svoje branjenike, kao i Mihajlović, koji se brani sam.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *