Policija ispituje napad na potporučnicu OSBiH

Hronika

Policijskoj upravi Banjaluka je prije sedam dana prijavljen napad u Ulici Majke Jugovića u Banjoj Luci kada su verbalno, a zatim i fizički, napadnute dvije ženske osobe.

 

Među napadnutim ženama je, kako saznajemo, bila Dajana Dangubić, potporučnica Oružanih snaga BiH.

 

“Policijski službenici nadležne policijske stanice Policijske uprave Banjaluka rade na identifikovanju muškarca koji je verbalno i fizički napao dvije ženske osobe u Banjaluci”, saopšteno je iz PU Banjaluka.

 

Iz policije su naveli da se napad desio 30. juna oko 00.45 časova kada su dvije ženske osobe sjedile na klupi pored rijeke.

 

“Oštećene su upućene da se jave u Službu hitne medicinske pomoći u Banjaluci, a u policiji su se izjasnile da ne žele krivično gonjenje”, istakli su u policiji.

 

Sa Dangubićevom, koja u trenutku napada nije bila na dužnosti niti u uniformama Oružanih snaga BiH, bila je, kako nezvanično saznaje Mondo, Milica Kvrgić (25) iz Srbije.

 

Ministarstvo odbrane BiH zatražilo je danas utvrđivanje svih činjenica u vezi napada na potporučnicu Oružanih snaga BiH (OS BiH) Dajanu Dangubić, a osudili su svaki oblik nasilja.

 

“Povodom medijskih natpisa u kojima se navodi da je fizički napadnuta pripadnica OS BiH, Ministarstvo odbrane već je poduzelo niz aktivnosti na utvrđivanju činjenica iz ovih navoda”, istakli su u saopštenju za javnost.

 

Ministarstvo odbrane je istaklo da najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, a posebno usmjerenog prema ženama.

 

“S obzirom da se incident dogodio izvan vojno kontrolisanog područja i u vanradno vrijeme, Ministarstvo odbrane BiH očekuje da se u procesu utvrđivanja činjenica uključe i službe nadležnog MUP-a”, saopšteno je.

 

Reakciju Ministarstva odbrane BiH, ali i brojne druge reakcije koje su preplavile društvene mreže, pokrenuo je status Dajane Dangubić koji je objavila na svom profilu na Facebooku.

 

Ona je istakla da je “prošla kroz pakao zločina iz mržnje samo zato što ima kratku kosu”. Uz status je objavila i svoju fotografiju na kojoj su vidne povrede na licu, a dodala je i da “nije ni bitan napad i da je bol prošla od subote”, ali da je “bitno što se to sutra svakome može dogoditi”.

 

Njen status izazvao je brojne reakcije, kako običnih građana, tako i nekih javnih ličnosti.

 

Oglasio se i ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild (Matthew Field).

 

“Šokiran sam vijestima o napadu na potporučnicu Dajanu Dangubić. Ona je izvrsna ambasadorica ove zemlje. Mi smo sa njom i uz nju”, napisao je FildnaTwitteru.

 

Dvadesetdevetogodišnja Dajana Dangubić je prva žena u BiH komandir tenka M-84. Državna je prvakinja u olimpijskom dizanju tegova i osvajala je medalje na evropskim i svjetskim takmičenjima, a jedna je od sedam žena koje su skakale sa Starog mosta u Mostaru.

 

mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *