SIPA blokirala račune sa 400.000 KM

Hronika

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su tokom akcije kodnog naziva “Balkanski kartel”, u sklopu koje se istražuju aktivnosti braće Mirze i Ervina Gačanina, blokirali račune na kojim se nalazi 400 hiljada konvertibilnih maraka, saznaje Klix.ba.

 

Braća Gačanin su, prema informacijama koje smo dobili iz izvora bliskih istrazi, povezani sa Smailom Šikalom i Davidom Cufajem koji su uhapšeni u Peruu zbog droge.

 

U operaciji, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, sudjeluju agencije za provođenje zakona iz pet zemalja – Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina. Tužilac Tužilaštva BiH se nalazi u Den Haagu gdje s kolegama iz EUROJUST-a koordinira istražne aktivnosti.

 

“Operacija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca, koje je realizirano u više zemalja”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Osobe koje su predmet operacije u BiH, kako smo ranije javili, osumnjičene su za kazneno djelo pranja novca iz članka 209. Krivičnog zakona BiH.

 

“Aktivnosti na području BiH realizirali su SIPA i Federalna uprava policije, izvršeni su pretresi na ukupno pet lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe, blokirano je 400 000 KM”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

 

Tužilaštvo BiH je iskoristilo priliku da se pohvali kako su zajedno s EUROJUST-om sudjelovali u planiranju i dogovoru o načinu realizacije navedene operacije.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *