Tužilaštvo BiH bi moglo preuzeti slučaj Dragičević

Hronika

Advokat Ifet Feraget razgovarao je danas u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci o prijedlogu da Tužilaštvo BiH preuzme slučaj ubistva Davida Dragičevića (21).

 

On se danas sastao sa glavnim tužiocem Želimirom Lepirom i postupajućim tužiocem u ovom predmetu Daliborom Vrećom. Nakon sastanka je izjavio da mu je Lepir prenio da se neće protiviti ukoliko da Tužilaštvo BiH preuzme istragu u ovom predmetu.

 

Feraget će već sutra o tome razgovarati i sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

 

Karakteristično je da je nakon današnjeg sastanka, glavni tužilac Lepir napustio zgradu i nije želio da daje izjave, a njegov izlazak pratili su zvižduci i negodovanja članova grupe „Pravda za Davida“.

 

– Smatram da jedino okolnosti slučaja mogu usmjeravati istragu, a ne nečija ubijeđenost u ovo ili ono. Okolnosti su bazirane na dokazima. Rekao sam glavnom tužiocu da i dalje smatram da ova istraga koju vode, nije odgovarajuća – kazao je Feraget i izrazio uvjerenost da ga je Lepir „pravilno shvatio“.

 

Takođe, rekao je da su se složili da su do sada učinjeni ogromni propusti, posebno u početnoj fazi.

 

– Jedan od glavnih uslova je da adekvatnu i nepristrasnu istragu vodi nepristrasno tužilaštvo. Ovo tužilaštvo (banjalučko op.a.) zbog stvarnih i hijerarhijskih razloga, više nije u stanju da vodi nepristrasnu istragu– rekao je Feraget.

 

Njegov prijedlog je da Tužilaštvo BiH pokrene inicijativu i traži saglasnost glavnog tužioca.

 

– Okolnosti ovog slučaja, a koje proizilaze iz dokaza, ukazuju na moguću povezanost pripadnika MUP-a RS sa ubistvom Davida Dragičevića. Razočaran sam što uopšte imamo ovakve sastanke. Smisao je da tužilac ne bude samo menadžer koji sjedi u kancelariji, nego da poziva na odgovornost svakoga ko napravi propuste – dodao je.

 

Istakao je da postoji „jako puno detalja i radnji“ o kojima ne smije govoriti kako ne bi uticao na istragu.

 

Komentarišući raniju posjetu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) Milana Tegeltije ovom tužilaštvu, koji je takođe najavljivao mogućnost prebacivanja predmeta na Tužilaštvo BiH, Feraget je kazao da slučajeve kojima se nanosi šteta koja prelazi granice entiteta, preuzima Tužilaštvo BiH.

 

– Oni su na neki način bili u obavezi da reaguju i bez toga da neko to traži – rekao je Feraget.

 

mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *