U dvije akcije pala dvojica bivših policajaca i jedan aktivni

Hronika

U policijskim akcijama “Cer” i “Mreža 3” uhapšena je 31 osoba, a među njima i dvojica bivših policajaca i jedan aktivni, te je oduzeta veća količina droge, oružja i drugih nedozvoljenih predmeta.

 

Kako saznajemo, bivši policajci i jedan aktivni policajac Brčko distrikta uhapšeni su u srijedu u okviru akcije “Cer”, u kojoj je palo 17 lica i oduzeta je veća količina droge, oružja i novca, a sprovela ju je Policija Brčko distrikta u saradnji sa pripadnicima SIPA, te MUP-ova Tuzlanskog i Posavskog kantona.

 

Nezvanično, u ovoj akciji uhapšeni su: Zlatko Muratović, Nihad Hukić, Danijel Šabanović, Fikret Emkić, Bahrija Fazlović, Selma Huremović, Azira Delić, Mirsada Kesić, Mujo Mujkanović, Husejin Kamerić, Dino Mehmedalić, Jasmin Huskanović, Avdo Ramić, Amra Begić, Mirsad Ismailović, Nermin Pobrić i Zlatko Crvenković.

 

Tokom akcije izvršen je 81 pretres na više od 30 lokacija, a 27 lica bilo je u obradi, od kojih je uhapšeno 17. Među uhapšenima je jedan pripadnik Policije Brčko distrikta, koji je suspendovan do okončanja disciplinskog i krivičnog postupka.

 

Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta, pojasnio je da je u ovoj akciji, između ostalog, pronađena veća količina opojnih droga, namijenjena za uličnu prodaju, te je oduzeto oko tri kilograma droge. U pitanju su marihuana, spid i ekstazi u vrijednosti od oko 40.000 maraka, kao i pribor za pakovanje droge, oružje te mobilni telefoni. Nezvanično saznajemo i da je oduzeto oko 16.000 maraka. Akcija je sprovedena po nalogu Tužilaštva Brčko distrikta, a nakon policijskog ispitivanja o daljim mjerama će odlučivati postupajući tužilac tog tužilaštva.

 

Osim toga, 14 lica uhapšeno je juče na području Zenice u okviru akciji “Mreža 3”, dok se tragalo za dvije osobe koje su do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” bile nedostupne policiji. I ova akcija bila je usmjerena na otkrivanje opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela.

 

“U pretresima na 21 lokaciji na području Zenice policija je pronašla određenu količinu droge, oružja, kao i druge nedozvoljene predmete”, potvrdila je za “Nezavisne” Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK.

 

“U pretresima je pronađena određena količina marihuane, spida, kao i dva pištolja, dvije bombe, više mobilnih telefona, nekoliko vaga za precizno mjerenje te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima”, navela je Ahmićeva.

 

Kako saznajemo, privedeni su: Said Dizdar, Irfan Jašarević, Uzeir Hasanović, Nijaz Beganović, Mirsad Isaković, Sanel Doglod, Vildan Camdžić, Haris Avdić, Senad Mujagić, Kenan Delić, Dina Nurkić, Amir Mrgić, Ibrahim Vehabović i Nisveta Redžić, a većina privedenih odranije je poznata policiji. Riječ je o opsežnoj policijskoj akciji koju sprovodi Uprava policije MUP-a ZDK, usmjerenoj na otkrivanje i procesuiranje lica osumnjičenih za izvršenje krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

 

Ove aktivnosti preduzimaju se u saradnji sa Tužilaštvom ZDK i pod njegovim nadzorom, a po naredbama Opštinskog suda u Zenici. Ova akcija je, inače, nastavak ranijih akcija “Mreža 1” i “Mreža 2”, koje su sprovedene u 2016. i 2017. godini.

 

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *