Laktaši: Glavno ročište štrajkačima iz parka odgođeno do aprila

Hronika

U Osnovnom sudu u Laktašima održano je drugo ročište u predmetu protiv Njegoša Tomića i drugih štrajkača iz banjalučkog Parka “Mladen Stojanović”, zbog neprijavljenog protesta pred Narodnom skupštinom RS.

Štrajkači iz Parka pojavili su se u sudnici sa pravnim zastupnikom, advokatom Draganom Tolimirom i dva njegova pomoćnika. Advokat Tolimir je, kako navode izvori Istinito, “izvrnuo sud naopačke”. Osporio je sve navode iz prijave, od nadležnosti suda, preko kvalifikacije počinjenog dijela, službene prepiske između njega i suda, uskraćivanja opunomoćenika da izvrši uvid u spis, do zahtjeva za izuzeće sudije iz sudskog postupka.

Sudija je, nakon što se uhvatio za glavu, odgodio glavni pretres za početak aprila, prenose prisutni na suđenju.

Na prvom ročištu, 5.decembra prošle godine, sud je konstatovao da je došlo do pogrešne kvalifikacije počinjenog prekršaja, odnosno da je umjesto člana 9. Zakona o prekršajima RS, naveden je član 9. Krivičnog zakona RS, koji kvalifikuje “vršenje nužde i pokazivanje polnih organa na javnom mjestu”. Zbog toga je sud odgodio glavni pretres i naložio ispravljanje greške.

Protiv njih je podnesena prekršajna prijava jer su u julu prošle godine protestvovali ispred Narodne Skupštine RS bez unaprijed najavljenog protesta i kršenja zabrane okupljanja ispred republičkih institucija, na udaljenosti manjoj od 50 metara.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *