Tužilaštvo pokrenulo istragu o prodaji viza Iračanima

Hronika

U slučaj izdavanja turističkih viza koje su pojedinci iz Ambasade BiH u Amanu, mimo procedura, omogućili državljanima Iraka uključilo se i Tužilaštvo BiH.

 

Granična policija BiH, podsjećanja radi, vratila je sa sarajevskog aerodroma prije mjesec 50 državljana Iraka koji su imali turističke vize, a za koje su, kako su ispričali istražiocima, platili po 1.000 evra posrednicima u Ambasadi BiH u Jordanu.

 

Kasnije je otkriveno da ovo nije prvi slučaj i da je ranije Iračanima izdato skoro 200 turističkih viza za ulazak u BiH, iako se radi o osobama koje dolaze iz zemlje visokog migracijskog rizika i BiH im je samo usputna stanica.

 

U istragu se ozbiljno uključilo i Ministarstvo inostranih poslova BiH, a juče je potvrđeno da su obaviješteni da je cijeli slučaj završio u Tužilaštvu BiH.

 

Ministarstvo inostranih poslova BiH je odmah po objavljivanju informacije u vezi sa slučajem deportacije iračkih državljana sa sarajevskog aerodroma zatražilo zvaničnu informaciju od Ambasade BiH u Amanu, kao i od Granične policije BiH.

 

– Iz Granične policije BiH krajem prošle sedmice odgovoreno je da je predmet proslijeđen Tužilaštvu BiH – rečeno je iz kabineta ministra Ministarstva inostranih poslova Igora Crnatka.

 

Pojašnjeno je za Avaz da je kancelarija za diplomatsko-konzularnu kontrolu Ministarstva inostranih poslova BiH u međuvremenu, u okviru svojih nadležnosti i na osnovu raspoloživih informacija, u sjedištu ministarstva preispitala proceduru izdavanja viza iračkim državljanima u Ambasadi BiH u Amanu.

 

Nakon odgovora iz Granične policije BiH, izdat je nalog za upućivanje tima za kontrolu Ministarstva inostranih BiH u Ambasadu BiH u Amanu – rečeno je.

 

Sada se istražuje ko je organizovano dovodio Iračane preko Ambasade BiH u Amanu u BiH, koju su kasnije koristili kako bi se lakše domogli zemalja Evropske unije.

 

Pogotovo je čudno da su svi odsjedali u jednom sarajevskom hotelu koji je nedavno bio predmet racije.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *