Određen pritvor za desetoro uhapšenih u akciji “Pero”

Hronika

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za deset uhapšenih u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva” Pero”, koja je provedena sredinom sedmice.

 

Pritvor uhapšenima, među kojima je prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije i Skupštine Unsko-sanskog kantona te nekadašnji generalni sekretar A-SDA, određen je zbog mogućeg uticaja na svjedoke, izmjene ili uništavanja dokaza te ponavljanja krivičnog djela.

 

Osumnjičeni se tereti da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca, utajom poreza i krivotvorenjem dokumenata, odnosno prodajom diploma osnovne, srednje i visoke škole.

 

Osim Hadžipašića, pritvor je određen i Goranu Laloviću, Zuhri Hadžipašić, Sadini Šehić, Sulji Suljiću, Asmiru Nuhiću, Ismeti Kovačević, Nermini Ćivić, Selmiru Haurdiću, Senadu Ćoraliću.

 

Tužilaštvo USK sumnjiči ih da su izdali na stotine lažnih diploma i oštetili budžet za 200.000 KM.

 

Prema izvorima bliskim istrazi, diplome su koštale od 1.000 do 25.000 KM. Tako se cijena diplome za osnovnu školu kretala od 1.000 do 1.400 KM, a za srednju od 5.000 do 10.000 KM. Za diplomu “jačeg” fakulteta radi sticanja zvanja inžinjera osumnjičeni su uzimali i do 25.000 KM. Fakultetske diplome koštale su od 15.000 do 25.000 KM.

 

(Avaz)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *