Optuženi zbog navođenja i organizovanja prostitucije u inostranstvu

Hronika

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog međunarodnog navođenja na prostituciju.

 

Optužnica je podignuta protiv Almira Hadžiahmetovića (39) iz Sarajeva, Ermina Šalake (32) iz Gradiške, Alena Hodžića (33) iz Ljubljane i Abdulaha Međića (51) iz Zavidovića.

 

Optuženi se terete da su od januara 2015. godine do 4. novembra 2016. godine, stupali u kontakt sa djevojkama koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac, kao i da su organizovali pružanje seksualnih usluga na području Austrije i Njemačke.

 

Hadžiahmetović se teretio da je bio organizator i rukovodilac grupe, a ostali optuženi kao članovi grupe sa tačno određenim ulogama.

 

U optužnici se navodi da su optuženi izrađivali i kreirali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijanim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme, mjesto i cijenu pružanja seksualnih usluga.

 

Žrtve u ovom krivičnom djelu bile su u teškom položaju s obzirom da se radilo o osobama mlađe životne dobi koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, a nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području, što im je dodatno otežavalo situaciju.

 

Optuženi su od žrtava uzimali značajan iznos dobijenog novca, te je istragom utvrđeno da je prvooptuženom, putem deviznih transakcija iz inostranstva, uplaćivan dio novca koji je stečen prostitucijom, na koji način je ostvario nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 154.858,99 KM, od čega su značajan iznos uzimali i drugi optuženi.

 

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. KZ-a BiH.

 

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem 200 dokaznih materijala.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Oni su uhapšeni u okviru međunarodne operacije kodnog naziva “Twins” Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u Austriji i Njemačkoj.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *