Banjaluka: Prijava protiv roditelja maloljetnika koji je napadao žene

Hronika

Protiv roditelja maloletnika (15), koji je mesecima spopadao žene i devojke u blizini Gradskog olimpijskog bazena u Banjaluci, biće podnesena prijava. Potvrdio je ovo načelnik Centra javne bezbednosti Banjaluka Željko Spasojević.

On je pojasnio da će roditelji odgovarati po zakonu o javnom redu i miru zbog propuštanja brige i nadzora nad maloletnikom, dok će on biti kažnjen zbog toga što je bezobzirnim ponašanjem izazvao osećaj fizičke ugroženosti ili uznemirenosti građana.

Spasojević je potvrdio i naše pisanje, da je manijak sklonjen sa ulice zahvaljujući novinarskim tekstovima, pošto zvanične prijave napada nije bilo.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su inspektori ozbiljno shvatili pisanje „EuroBlica“ i drugih medija o manijaku koji je napadao žene u Ulici Veljka Mlađenovića.

– Problem je predstavljao to što niko od žrtava nije prijavio napad u policijskoj stanici i tako pomogao u pronalasku napadača. Inspektori su imali informacije o potencijalnim napadačima, ali bez izjava žrtava nisu mogli potvrditi svoje sumnje – pojašnjava naš sagovornik.

Oko Gradskog bazena tokom proteklih desetak dana nalazio se veliki broj policajaca u civilu, koji su postavali zasedu i čekali pogrešen korak manijaka.

– To se desilo u petak uveče kada je on primećen i ubrzo posle toga uhapšen. Iako se od početka pretpostavljalo da je reč o mlađem muškarcu, policajci su ostali zatečeni kada su ga uhapsili. Prilikom legitimisanja utvrdili su da je rođen 2002. godine – istakao je izvor blizak istrazi.

Pošto je reč o maloletniku, on je posle saslušanja u policiji uz prisustvo roditelja, pušten na slobodu.

Zanimljivo je i da dok su tragali za manijakom, policajci su slučajno otkrili i trojicu mlađih kradljivaca koji su u blizini bazena krali bakarne kablove.

Majke koje skoro svako veče dovode decu na Gradski bazen kažu da su konačno odahnule i da su zahvalne policiji što su manijaka sklonili sa ulice.

– Kada sam čula da je već napao tri žene, bilo me strah da sama dovodim decu i jedno vreme ih je suprug vodio. Da ga nisu uhapsili, ko zna šta bi se desilo, možda bi vremenom pokušao i silovati nekog – ispričala je naša sagovornica.

Podsetimo, maloletnik se krio u mračnim delovima pomenute ulice odakle je vrebao potencijalne žrtve.

Prvoj žrtvi je prišao s leđa i stavio ruku preko usta, a zatim je dirao po intimnim delovima tela. Jedna od žrtava nam je ispričala da kada je izašla sa bazena da je osetila da je neko prati, a da ju je zatim manijak uhvatio za zadnjicu.

Zatim, drugu ženu je napao dok je bila sa detetom, on je prišao i udario je u leđa. Ubrzo posle toga je napao i treću ženu, koju je sa leđa uvhatio oko struka, ali ga je ona udarila i pobegla.

Kazne do 1.500 maraka

Prema Zakonu o javnom redu i miru roditelji maloletnika koji je počinio prekršaj, a koji je posledica njihovog propuštanja dužne brige o njemu biće kažnjeni od 400 do 1.200 maraka.

Ako je maloletnik prekršaj počinio između 23 i šest časova, mogu biti kažnjeni od 500 do 1.500 KM.

Zbog toga što svojim bezobzirnim ponašenjem izazvao osjećaj fizičke ugroženosti ili uznemirenosti građana maloletnik može dobiti kaznu od 200 do 800 maraka.

blic.rs

1 thought on “Banjaluka: Prijava protiv roditelja maloljetnika koji je napadao žene

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *