Radić proglašen krivim za pucanje iz zolje

Hronika

Aleksandar Radić (44) iz Čelinca osuđen je na dvije godine zbog raketnog napada na zgradu koncerna “Agram” 30. marta 2018. godine u Banjaluci.

 

Prvostepenu presudu izrekao mu je Osnovni sud u ovom gradu.

 

Krivim je proglašen po optužnici koja ga tereti za tereti za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

 

Radić je ranije bio optužen za terorizam, ali je to odbačeno.

 

Sudija Dalibor Kordić je rekao da je ključni dokaz bio vještačenja DNK tragova, a koji su pronađeni na zolji i koji se poklapaju sa osuđenim Radićem.

 

U optužnici se navodi da je Radić 30. marta 2018. godine oko 23.40 sati u ulici Bulevar srpske vojske ispalio projektil iz “zolje” na spomenuti objekat.

 

U tom trenutku u zgradi se nalazio radnik D.D, zaposlen na poslovima osiguranja.

 

Raketa je pogodila deveti sprat navedene zgrade gdje su smještene poslovne prostorije jednog društva za osiguranje, te je eksplodirala, probila prozor na zgradi i završila putanju u plafonu kancelarije.

 

– Uslijed dejstva eksplozije bojeve glave ovog projektila, izazvana je opasnost po život oštećenog D.D. i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od 29.129 KM – navedeno je u optužnici.

 

U optužnici se dodaje da je Radić nakon toga, u ulici Frana Supila kod broja 8, odbacio prazan lanser navedenog ručnog raketnog bacača i udaljio se u nepoznatom pravcu.

 

Kada je u pitanju drugo krivično djelo koje mu se stavlja na teret, ističe se da je u toku 2018. godine, do dana kritičnog događaja nedozvoljeno držao “zolju”, čije nabavljanje, prodaja, nošenje ili držanje građanima uopšte nije dozvoljeno.

 

(Srpskainfo)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *