Istraga o pranju novca prilikom prodaje maski, oduzeto pola miliona KM

Hronika

U BiH je zbog sumnje u prevaru prilikom nabavke zaštitnih maski za jedno preduzeće iz Slovenije, u kojem su učestvovali i određeni državljani i preduzeća iz BiH, oduzeto 586.749 KM, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama iz Slovenije, učestvovalo je u međunarodnoj operaciji u okviru koje su u BiH privremeno oduzeta sredstva u iznosu većem od pola miliona KM.

 

“Tužitlac i istražilac iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, zajedno sa policijskim službenicima SIPA, preduzeli su aktivnosti u koordinaciji sa kolegama iz Slovenije, kako bi se spriječilo moguće pranje novca, povezano sa nabavom zaštitnih maski za preduzeće iz Slovenije”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH,

 

Zbog sumnje u nezakonite aktivnosti, zatražena je saradnja institucija BiH, te su na prijedlog Tužilaštva BiH i naredbu Suda BiH pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH preduzeli određene aktivnosti na prikupljanju dokaza i blokadi određenih novčanih sredstava.

 

Oduzeta je određena dokumentacija od četiri pravna i dva fizička lica, zbog sumnje u krivično djelo pranja novca u iznosu od 586.749 KM. Istraga u ovoj međunarodnoj operaciji se nastavlja.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *