Uhapšeni radnici “Toplane” nezakonito isključivali korisnike s toplovoda

Hronika

Radnici “Toplane” Aleksandar Lolić (34) i Savka Marić (65) i penzioner ovog preduzeća Dragan Malčić (65) uhapšeni su juče u policijskoj akciji “Topling” zbog sumnje da su nezakonito isključivali korisnike sa toplovodne mreže, a za te usluge uzimali novac.

Lolić trenutno radi na održavanju toplovodnih instalacija i mreže, a Marićeva u administraciji “Toplane”.

Navodeći inicijale, u Policijskoj upravi Banjaluka su rekli da su pripadnici kriminalističke policije juče ujutro pretresli pet stambenih i poslovnih objekata na području grada.

– Izuzeta je i određena dokumentacija koja će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Tri lica su uhapšena zbog sumnje da su u dužem periodu zloupotrebom položaja falsifikovali zapisnike ovlašćenog preduzeća za isključenje potrošača sa toplovodne mreže – naveli su u Policijskoj upravi Banjaluka i dodali da će dalje mjere prema uhapšenima biti preduzete prema nalogu tužioca Okružnog javnog tužilaštva.

U “Toplani” je potvrđeno da su pripadnici MUP-a RS, prema naredbi suda, pretresli prostorije u kojima su radila dva radnika tog preduzeća.

Gradska “Toplana” je nedavno izdala saopštenje u kojem je upozorila javnost na sve češću praksu isključenja korisnika sa sistema centralnog grijanja bez saglasnosti ovog preduzeća. “Toplana” je primila potvrde firmi koje su isključivale potrošače sa mreže, a to su: “Epi” iz Gradiške, kao banjalučkih “Intermetala”, “Grijanja”, “Euromonta”, “Termomontaže”, “Vodomonta”, “Tehsana”, “Gri-venta”, “Vodoterma” i “Al klime” – saopšteno je iz “Toplane”.

– Radovi na instalacijama nisu dozvoljeni bez pismene saglasnosti “Toplane”, a pomenute firme su se oglušile o Odluku o opštim uslovima za isporuku toplotne energije grada Banjaluka kojom su regulisani uslovi za priključenje ili isključenje kućnih instalacija – rekao je v.d. direktora dr Mićo Milovanović.

Kako je još saopšteno, o tome je obaviještena komunalna policija, a ako budu primorani, pokrenuće i prekršajni postupak pred nadležnim sudom protiv firmi koje to rade.

Koincidencija

Direktor prnjavorskog preduzeća “Topling” Dario Agostin izjavio je juče da policijska akcija, koja ima isti naziv kao preduzeće u kojem je direktor, nema veze sa ovom firmom.

– Zvali su me brojni poslovni partneri i kazao sam im da je riječ o koincidenciji – izjavio je Agostin.

Iz policije su pojasnili da je naziv akcije slučajno izabran i da nisu imali bilo kakvu drugu namjeru, te da nisu željeli da nanesu posljedice preduzeću iz Prnjavora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *