Berić organizovao napad na Šakotu zbog 30.000 KM

Hronika

Nenad Berić (36) organizovao je bombaški napad na profesora fizičkog vaspitanja Tehnološke škole u Banjaluci, Spasu Šakotu (59), jer mu nije hteo vratiti 30.000 KM koje mu je Šakota dao da mu sredi da ne bude osuđen za seksualno uznemiravanje učenica.

Za napad na Šakotu, Berić je angažovao svog kuma Aleskanda Savića, koji je stavio četiri bombe na točkove Šakotinog „mercedesa“ koji je bio parkiran ispred zgrade kod Rebrovačkog mosta u Banjaluci.

Izvor blizak istrazi je pojasnio da je posle napada policija došla do informacija da su Šakota i Berić bili u nelegalnim poslovima i klupko se ubrzo počelo odmotavati.

– Berić je ubedio Šakotu da mu može srediti da bude oslobođen krivice za seksualno uznemiravanje učenice. Da bi izbegao kaznu Šakota je Beriću dao 30.000 KM, ali je ubrzo shvatio da je prevaren, jer ga je Osnovni sud u Banjaluci osudio na 10 meseci zatvora – pojasnio je naš izvor iz vrha istrage.

Šakota je tada krenuo da traži od Berića da mu vrati novac i duže vreme ga je proganjao na razne načine.

– Najverovatnije da Berić nije planirao da ubije Šakotu, nego samo da ga zaplaši kako ne bi morao da mu vrati novac. Odlučio je da anagažuje kuma Savića da mu pomogne i postavi bombe na automobil – pojasnio je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Berić i Savić su imali informaciju da bi Šakota u utorak rano ujutru trebao da negde ide automobilom i da će najverovatnije biti sam.

– Međutim, Šakota je automobilom krenuo tek oko 10.30 kada je u ovoj ulici bilo dosta prolaznika. Iz bombi su bili izvađeni osigurači i stavljene su u čaše, koje je Savić zatim stavio na točkove automobila.

Kada je Savić pokrenuo vozilo bombe su pale i ispale iz čaša i tada se aktivirale – kaže izvor iz istrage.

Tom prilikom lakše povrede noge zadobio je Šakota kada je bežao od automobila, kao i jedan slučajni prolaznik.

Od eksplozija je izbio požar i vatra se sa Šakotinog „mercedesa“ proširila na još dva automobila koja su potpuno izgorela. Oštećena su i dva poslovna prostora, kao i dva stana u zgradi.

Zbog ovog napada Republičko tužilaštvo tereti Berića i Savića za pokušaj ubistva po narudžbi i izazivanje opšte opasnosti, a Berića i za trgovinu uticajem.

Šakota je nekoliko časova posle eksplozije odveden u bolnicu gde mu je pružena lekarska pomoć, posle čega je u pratnji policije doveden u Osnovni sud u Banjaluci. Isti dan osuđen je na 6 meseci zatvora zbog seksualnog uznemiravanja učenica.

Ostaju iz rešetaka

Nenadu Beriću i Aleksandru Saviću juče je u Okružnom sudu u Banjaluci određen jednomesečni pritvor. Živko Bojić advokat optuženih protivio se ovom predlogu.

– Tužilaštvo nema dokaza protiv Berića za trgovinu uticajem. Osim toga ne može se utacati na osobe koje su svedoci u ovom predmetu. Obojica jesu ranije osuđivani, ali za različita dela – rekao je Bojić.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *