Nestao glavni dokaz na suđenju za pljačku Komercijalne banke

Hronika

Izjava svjedoka pokajnika Milana Reljića koju je dao ranije na suđenju za pljačku Komercijalne banke u Banjalauci nestala je iz sudskog spisa na relaciji Republičko tužilaštvo – Okružni sud u Banjaluci, tvrde advokati optuženih u predmetu „Trezor“.

Suđenje optuženim za pljačku više od dva miliona maraka juče je ponovo odgođeno na zahtjev odbrane, jer kako su advokati pojasnili nestao je ključni dokument za njihovu odbranu.

Reljić je prije šest godina svjedočio kao optuženi zbog pljačke Komercijalne banke u Banjaluci i u tom slučaju pravosnažno je osuđen na 11 godina zatvora.

U međuvremenu sklopio je sporazum sa Republičkim tužilaštvom i opisao kako su osumnjičeni počinili brojna razbojništva u kojima je ukradeno više od dva miliona maraka.

U ovom predmetu sudi se Siniši Straživuku (49), Jovici Karać (42), Milošu Mrđanu (42), Tomislavu Kneževiću (42), Željku Pavloviću (40), kao i Đorđu Ćulumu (37) i Aljoši Galuić (29) koji se nalaze na izdržavanju zatvrskih kazni po ranijim presuda.

Podsjetimo, i prošli put je otkazano ročište zbog toga što su advokati utvrdili da u arhivi Okružnog suda nedostaje spis sa tog suđenja. Utvrđeno je da se spis nalazio u Republičkom tužilaštvu što je zasmetalo odbrani, jer su tvrdili da oni nisu imali pravo da uzmu te dokumente.

Ovaj spis ponovo je juče izazvao buru u sudnicu. Prvi je reagovao advokat Vladimir Raosavljević koji brani Jovicu Karać.

On je rekao da uvidom u ove spise utvrdio da nedostaje krucijalni dokaz, a to je upravo izjava Reljića koju je dao 22. novembra 2011. godine. Osim što nedostaje njegova izjava nedostaje i CD sa tog ročišta.

– Sa radnicom suda sam izvršio uvid i na moje zaprepašćenje utvrdio sam da samo to nedostaje. Bez tog dokumenta mi ne možemo pripremiti odbranu – rekao je Raosavaljević koji je zatim zatražio odgodu suđenja dok se ne nađe sporni spis.

Njegovom zahtjevu pridržili su se i ostali advokati koji tvrde da je čudno da se na relaciji Republičko tužilaštvo – Okružni sud izgubila jedino izjava od Reljića.

Advokat Jasminka Jovišević rekla je da ako se ne dozvoli odbrani da ima uvid u taj spis, da je oduzeto pravo osumnjičenim da se brane.

Sličnog mišljenja je i njen kolega Darko Kremenović koji je istakao da nedostaje i revers o tome da je tužilac uzimao te dokumente.

Republički tužilac Živana Bajić istakla je da su oni kopirali sudski spis i da je sve vraćeno u sud.

– Ne znam šta se desilo sa tom izjavom, a teške su optužbe advokata da smo ih mi uzeli – poručila je Bajićeva.

Predsjednica sudskog vijeća Snježana Kudrić je poslije toga ponovo odgodila suđenje za 14. decembar, te rekla da će i sama izvršiti uvid u ovaj spis.

Optužnica Republičkog tužilaštva

Prema optužnici oni su bili članovi zločinačkog udruženje koje je u periodu od 2008. do 2011. godine, djelovalo na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa. Najveći plen od više ode milion maraka uzeli su prilikom pljačke Komercijalne banke u centru Banjaluke u aprilu 2011. godine.

Osim toga u optužnici se navodi da su odgovorni i za krađu 572.857 maraka koje su oteli od radnika „Alfa Sekjuritija“ u krugu firme „Metal“.

Prilikom ove pljačke ranjen je i jedan je od radnika obezbjeđenja. U optužnici je precizirano da su prije pljački oni prikupljali podatke o metama napada, bankama, poštama i agencijama za prevoz novca, kao i podatke o načinu prevoza i čuvanja novca.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *