Tadić: Sve odluke pod monitoringom međunarodnih predstavnika

Politika

Član privremene istražne komisije Doma naroda parlamenta BiH za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH Ognjen Tadić izjavio je da niko od srpskih predstavnika ne učestvuje u pripremi prijedloga zaključaka koje bi ova komisija trebalo da predstavi na sutrašnjoj sjednici.

“Klub srpskih delegata u rukovodstvu ove komisije predstavljao je Nebojša Radmanović sve do trenutka do kada, zbog političkog stava SNSD-a, on, kao i ostali članovi radnih komisija i tijela nisu podnijeli ostavku na tu dužnost”, pojasnio je Tadić, koji je i predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH.

On je napomenuo da, zbog toga, niko od srpskih predstavnika ne učestvuje u pripremi prijedloga zaključaka, te da trenutno u tom rukovodstvu rade samo Bariša Čolak i Safet Softić, kao predstavnici Hrvata, odnosno Bošnjaka.

Tadić je rekao da, kao član te komisije, očekuje tek sutra da vidi o kakvim se prijedlozima zaključaka radi, ukoliko ih bude, te šta su predlagači zaključili na osnovu istrage koja je sprovedena kada je riječ o spoljnopolitičkom statusu BiH.

Iznoseći lični stav o spoljnoj politici BiH, on je ocijenio da BiH, ovakva kakva jeste, ima problem u komunikaciji na međunarodnom planu.

On je naveo da je činjenica da svaki od konstutitivnih naroda ima mnogo bolju međunarodnu političku i ekonomsku poziciju nego što to ima zemlja u cjelini.

“Činjenica je da mi domaći političari vrlo malo ili nikako ne utičemo na kreiranje zvaničnih stavova BiH imajući u vidu da su sve odluke pod snažnim monitoringom međunarodnih predstavnika, OHR-a ili ambasada većih sila koje imaju članstvo u Savjetu za sprovođenje mira”, naglasio je Tadić.

Prema njegovim riječima, i samo Predsjedništvo u nastojanju da se prilagodi tim zahtjevima, najčešće sopstveni konsenzus u odlučivanju pronalazi u tome da prihvata stavove nekih od većih sila.

Privremena istražna komisija parlamenta BiH za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH trebalo bi da sutra, 10 mjeseci nakon formiranja, konačno donese zaključke o tome šta je ustanovila.

Komisiju je u aprilu prošle godine imenovao Dom naroda parlamenta BiH na zahtjev delegata hrvatskog naroda Marija Karamatića iz HSS-a. Od tada su održane tri sjednice, a posljednja je bila u oktobru prošle godine kada je saslušan i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak. Dogovoreno je da za narednu sjednicu pripreme zaključke o situaciji u Ministarstvu inostranih poslova BiH i diplomatsko-konzularnoj mreži.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *