Ivancov: Vježba sa osiromašenim uranijumom bi bila zločin

Politika

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov rekao je da bi bio pravi zločin ukoliko bi neko odlučio da prilikom NATO vježbi na teritoriji Republike Srpske koristi municiju sa osiromašenim uranijumom.

Ivancov je naglasio da priča o takvim vojnim vježbama može da izazove zabrinutost, te da je već podigla tenzije, što ne doprinosi stabilnoj situaciji u BiH.

On je za “Glas Srpske” istakao da su nekorektne priče da Rusija preko Srpske vrši uticaj na BiH i Balkan.

Ivancov je rekao da Ruska Federacija ima dobre odnose sa Srpskom, ali da kao ambasador pažljivo sluša što mu govore svi politički, javni i društveni akteri u BiH, nastojeći da kao predstavnik Rusije, koja je garant Dejtonskog sporazuma, doprinese pronalaženju neke vrste kompromisa.

“Rusija se nikada ne miješa u unutrašnje poslove zemalja, ali radi na poboljšanju saradnje. Teza o nekom `uticaju` Rusije u BiH dolazi izvana”, rekao je Ivancov.

On je naveo da Dejtonski sporazum funkcioniše kao kombinacija principa koji zadovoljava sve strane u BiH, a da bi bio izmijenjen, potrebna je saglasnost sva tri naroda i oba entiteta.

“Dejton je donio mir. Sada stranci ne mogu prisiliti BiH da sklopi neki novi ugovor ili napravi izmjene. To bi, ako žele, morali uraditi narodi u BiH, jer je BiH nezavisna zemlja”, rekao je Ivancov.

On je dodao da je prošlo vrijeme visokog predstavnika u BiH i da Rusija smatra da njegov posao nije da rješava pitanja u vezi sa novim izbornim zakonom.

Ivancov je naveo da su zabrinjavajuće informacije o djelovanju radikalnih paravojnih formacija u BiH sa religijskim predznakom.

“Nadamo se da nadležne bezbjednosne institucije u BiH i entitetima drže situaciju pod kontrolom radi društva mira i stabilnosti”, rekao je Ivancov.

On je ocijenio da od odnosa Srbije i Hrvatske zavisi stabilnost u regionu i BiH.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *