HDZ-SNSD protiv izmjena izbornog zakona

Politika

Dom naroda BiH sutra će po hitnoj proceduri odlučivati o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači grupa poslanika iz SDP-a, SBB-a i DF-a. Predloženo rješenje, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića radi utvrđivanja rezultata izbora i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa, ranije je dobilo podršku Predstavničkog doma BiH.

Jedan od predlagača ovog zakona, poslanik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović očekuje podršku svih delegata koji žele da BiH ima fer i poštene izbore.

“Dakle, izbore o kojima će odlučiti birači svojim glasovima, a ne brojači nakon što se biračka mjesta zatvore. Mislim da bi u Domu naroda BiH trebalo da postoji većina koja će podržati ovo zakonsko rješenje”, ističe Magazinović za ”Vijesti”.

SDP-ov, SBB-ov i DF-ov prijedlog u Predstavničkom domu BiH nisu podržali poslanici SNSD-a i HDZ-a BiH. Iako SNSD sa koalicionim partnerom DNS-om ima većinu u Klubu Srba u Domu naroda, Magazinović ne vjeruje da ova činjenica može biti sporna kada je u pitanju usvajanje prijedloga o izmjenama Izbornog zakona.

“Vjerujem da ćemo u Klubu Srba imati značajnu podršku, budući da se ne glasa po proceduri zaštite vitalnog nacionalnog interesa. To što će dva ili tri delegata eventualno glasati protiv, nije nešto čime se može zaustaviti zakon”, smatra Magazinović.

Ipak, ovaj SDP-ov poslanik navodi da raspolaže informacijama kako HDZ BiH i SNSD vode značajne aktivnosti u smislu zaustavljanja predloženog zakonskog rješenja.

“No, to za nas nije ništa novo. Probali su to u Predstavničkom domu i nisu uspjeli. Izgleda da je mnogo više onih koji žele da glas građana odlučuje rezultate izbora, a ne politički lobiji i izborna krađa”, zaključuje Magazinović u razgovoru za Vijesti.ba.

DF-ov poslanik Damir Bećirević ističe da je teško prognozirati hoće li u Domu naroda biti podrške, ali “ono što će se desiti, biće otprilike u jedan glas”.

“Koliko mi je poznato, vrlo je moguće da taj prijedlog prođe i na Domu naroda, što bi donijelo napredak u izbornom procesu u BiH. Nadam se da će biti dovoljno razumijevanja za naš prijedlog. Ne bih otkrivao detalje, ali mogu reći da je bilo susreta sa kolegama iz Doma naroda i da su pojedini koji dolaze iz stranaka koje su bile protiv ovog zakona u Predstavničkom domu, izrazili želju na da ovaj prijedlog prođe. Vidjećemo šta će biti jače – poziv lidera ili lično mišljenje”, naglasio je Bećirević u razgovoru za ”Vijesti”.

Na naše pitanje da precizira koje kolege bi mogle podržati zakon, ovaj DF-ov poslanik otkrio je da je riječ o delegatima iz Kluba Hrvata.

Da će SDA i u Domu naroda, kao i u Predstavničkom domu, podržati SDP-ov, DF-ov i SBB-ov prijedlog, za ”Vijesti” potvrdio je delegat iz Kluba Bošnjaka Safet Softić.

Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *