Ustavni sud BiH da odbije zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana RS

Politika

Ustavni sud BiH treba da odbije zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike po kojem se 9. januar obilježava kao Dan RS, zaključeno je nakon sjednice Tima za pripremu odgovora na apelaciju.

Rajko Kuzmanović, predsjednik Tima, i Mile Dmičić, član Tima, su istakli da je odgovor spreman, i da će biti upućen Odboru za ustavna pitanja Narodne skupštine RS.

Obojica su naglasili da je u odgovoru traženo da Ustavni sud ne odlučuje politički, već da koristi isključivo pravne argumente, a Kuzmanović je rekao da je zbog velikog interesa javnosti zatraženo da sjednica na kojoj se bude odlučivalo bude javna.

Dmičić je istakao da će jedan od argumenata u odgovoru na apelaciju biti da Ustavni sud koristi ujednačenu praksu, odnosno da po pitanju 9. januara odluči na isti način kako je odlučio u slučaju Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH.

Podsjećanja radi, u ovim slučajevima Ustavni sud je zaključio da proslavom nisu ugrožena osjećanja srpskog naroda, dok su u slučaju 9. januara donijeli odluku da taj praznik ugrožava osjećanja bošnjačkog i hrvatskog naroda i proglasili ga neustavnim.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijelo je deset bošnjačkih i hrvatskih delegata u Vijeću naroda RS.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *