DNS nije zainteresovan za mjesto premijera RS

Politika

Predsjedništvo Demokratskog narodnog saveza zasjeda u Banjaluci, a na sjednici će biti razmotren Prijedlog sporazuma o koalicionoj saradnji sa SNSD i SP.

Većina članova Predsjedništva DNS nije za to da stranka nakon oktobarskih izbora izabere poziciju premijera Republike Srpske. Više su za to da im pripadne neka od ostalih republičkih ili državnih funkcija, u slučaju pobjede koalicije.

Kako smo objavili, sporazum između SNSD, DNS i SP je dogovoren i biće potpisan danas. Prema njemu, stranka Marka Pavića prepušta SNSD kandidature i za člana Predsjedništva BiH i za predsjednika RS, ali zauzvrat dobija pravo prvog izbora između tri preostale funkcije u RS – predsjednika Vlade, predsjednika Narodne skupštine i predsjedavajućeg Vijeća naroda. Socijalistička partija biraće druga, a ostale pozicije pripašće SNSD. Takođe, na nivou BiH DNS ima pravo da prvi bira između predsjedavajućeg Savjeta ministara, ministara, ili članstva u kolegijumima Predstavničkog doma i Doma naroda BiH.

Naši izvori tvrde da su u ovom trenutku najveće šanse da DNS ponovo izabere poziciju predsjednika parlamenta Srpske i eventualno neku od pozicija u Savjetu ministara BiH.

Očekuje se da se članovi Predsjedništva DNS danas izjasne i o mogućim oblicima saradnje sa drugim političkim partijama na oktobarskim opštim izborima. Kako saznajemo, uskoro bi novoosnovana Narodna stranka Ognjena Tadića trebalo da pristupi DNS. Navodno je dogovor postignut lako i bez uslovljavanja od strane Tadića.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *