Čavka kandidat za predsjednika RS?

Politika

Iako se od formiranja Proevropskog bloka ime Sadika Ahmetovića povezivalo sa kandidaturom za predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske, čini se da bi drugi član ove koalicije mogao dobiti podršku okupljenih stranaka.

Član Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović, već je javno govorio o mogućoj kandidaturi koju bi prihvatio s obzirom na, kako ističe, političko iskustvo koje posjeduje i percepciju političkih konotacija, kako na državnom, tako i na entitetskom nivou.

Ipak, prema nezvaničnim informacijama, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka, ima velike šanse da bude kandidat Proevropskog bloka za predsjednika Republike Srpske na Opštim izborima 2018. godine.

Čavka je u razgovoru za Klix.ba rekao da još ništa nije odlučeno o pitanju zvaničnih kandidata i da će konačnu odluku donijeti Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost BiH i Proevropski blok.

– Te se odluke donose konsenzusom i to je ono što mogu reći – izjavio je Čavka i dodao da Proevropski blok ima ideju koja će pomoći narodu.

– Ko će biti kandidat najmanje je bitno – dodao je Čavka.

Ni Sadik Ahmetović nije upoznat sa informacijom da bi članovi Proevropskog bloka mogli podržati kandidaturu poslanika u NSRS Admira Čavke. On je kazao da će sve biti poznato u narednim danima, nakon što se usaglase organi Proevropskog bloka.

Koalicijski partneri u RS ranije su najavili da ne žele svog kandidata na funkciji predsjednika ovog entiteta, već potpredsjednika, te da ne očekuju samo srpske glasove, već i naklonost Bošnjaka i Hrvata.

Da Ahmetović i Čavka neće jedini iz Proevropskog bloka pretendovati za funkciju potpredsjednika RS pobrinuo se Jusuf Arifagić iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste, koji je svoju kandidaturu istakao prošle sedmice.

Aćimović nosilac kompenzacijske liste za Parlament BiH

Ono što je takođe novo u vezi sa Proevropskim blokom jeste da će Draško Aćimović biti nosilac nosilac kompenzacijske liste za Parlament BiH.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio Aćimović, koji je kazao da to više nije tajna.

U Socijaldemokratskoj partiji, koja je prepustila kandidaturu za funkciju potpredsjednika RS svojim koalicionim partnerima, ističu da žele stati iza kandidata za kojeg će biti ubjeđeni da može postati potpredsjednik, te da će sve biti uskoro usaglašeno.

Podsjetimo, predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Naše stranke, Demokratske fronte, Nezavisne bh. liste, Saveza za bolju budućnost, Nezavisnog bloka, Brčanskog demokratskog pokreta i Hrvatske stranke sredinom marta ove godine su usaglasili principe djelovanja i izabrali rukovodstvo Proevropskog bloka u Republici Srpskoj.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *