Zbog Čovića i HDZ-a Hrvatska postala trojanski konj EU integracija

Politika

Centar za politiku demokratizacije (DPC) nedavno je objavio ospežnu analizu o krahu inicijative EU za BiH, a dio ove studije posvećen je i odnosu Hrvatske prema evropskim integracijama BiH.

U tom kontekstu, u izjveštaju se govori o sukobu Vlade Hrvatske sa pojedinim zemljama članicama EU zbog prekomjerne identifikacije sa političkim stavovima HDZ-a BiH i lidera ove političke partije Dragana Čovića. Konstatovano je da se “Hrvatska pretvorila u trojanskog konja EU integracija”.

Autor studije Bodo Weber u razgovoru za Vijesti.ba pojasnio je da politika Hrvatske, nažalost, već dugo ne uspijeva da razlikuje interese bh. Hrvata od politike “ravnopravnosti konstitutivnih naroda” HDZ-a BiH, koja pod navodnom borbom za kolektivna prava Hrvata u BiH, zapravo brani uništavanje vladavine prava od strane svih vladajućih elita u BiH, te sistem patronaže, kontrole nad svim udiom državnih resursa od čega najmanje korist imaju građani, a još manje kad ne žive u Hercegovini.

“U svojoj nekritičnoj pre-identifikaciji sa vodećom politikom bh. Hrvata, Vlada Hrvatske od prošle godine došla je u otvoren, ali dosad nejavan konflikt sa Evropskom komisijom, te praktično sa skoro svim drugim državama članicama EU. U okviru pripreme zajedničke pregovaračke pozicije EU za sastanak Vijeća SAA između EU i BiH, prošlog ljeta došlo je do konflikta sa Zagrebom koji nije htjio prihvatiti da u tu pismenu poziciju ulazi konstatacija da princip ‘jednakost građana’ dosad nije granatovan u ustavnom sistemu BiH. Zagreb je insistirao da se to izbaci, te da se stavi ‘ravnopravnost naroda’. A jednakost građana spada među osnovne principle EU acquis, tj. pravne stečevine Unije”, istakao je Weber.

On je mišljenja da Zagreb svojim ponašanjem u vezi sa BiH, ne samo da ugrožava jedinstvenu politiku EU, nego i nažalost daje argumente svima unutar EU koji su protiv daljeg proširenja Unije, ukljucujuči one koji su svojevremeno bili protiv učlanjenja Hrvatske.

Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *