Dodik i Čović dogovorili postizbornu koaliciju!

Politika

U Mostaru je održan sastanak predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića. Kako je istakao Čović, tokom sastanka, sagledali su političke prilike u BiH u kontekstu ekonomskih prilika i sigurnosti posebno s aspekta migrantskih kretanja za koje, istakao je, BiH evidentno nije bila pripremljena.

– Sagledali i našu saradnju, stranačku. Osobno mislim da je izvrsna i prokomentirali smo malo našu nedavnu pojetu Njemačkoj sve u funkciji aktuelnih političkih događanja u BiH, dolaska gospodina Erdoana, a osobito ono što je nama interesantno, a to je izborna kampanja. Izborni zakon se nije izmijenio, mi se jednostavno moramo dalje organizirati tako da izbore, što se tiče HDZ-a i partnera koji će biti s nama u vlasti, dobijemo i što prije krenemo u uspostavu vlasti na nivou BiH – kazao je Čović. Upitan je i šta tačno znači plan B o kojem je danas bilo riječi na sjednici Predsjedništva HNS-a BiH.

– Da smo promijenili izborno zakonodavstvo, onda bi bilo mnogo ležernije ići u kampanju. Pošto se to nije desilo mi kroz taj plan B moramo drugačije sagledati naša koaliranja. Uvjeren sam da ćemo pristupom koji smo dogovorili na HNS-u uvjerljivo dobiti ove izbore. Saradnja HDZ-a i SNSD-a je neupitna – naveo je Čović.

Dodik je izjavio da izbori svakako trebaju da budu provedeni i da sada, nakon što su raspisani, više nema mogućnosti da se Izborni zakon mijenja.

– Izražavam žaljenje što se to nije uspjelo riješti, očigledno da ignoriranje realnosti u BiH je i dalje na sceni. Apsolutno želim da podržim princip da svaki narod bira svoje predstavnike i da BiH može da bude stabilna ukoliko je tako, a ukoliko je drugačije onda to unosi nove kalkulacije, špekulacije i nemire i može da usložni značajno međunacionalne odnose u cijeloj BiH -kazao je Dodik.

Predsjednik RS se svrnuo i na migranstku krizu.

– Činjenica je da član Predsjedništva BiH kaže da BiH nije pripremljena, neko nas je varao, govorio da to nije problem, da imaju kapaciteti, odjednom su sada građani nekih gradova vidljivo suočeni s tim problemom. Treba spriječiti dolazak migranata na ove prostore. BiH bi to trebao biti primarni zadatak, a mislim da mi imamo dovoljno struktura bezbjednosti koje mogu da osiguraju kontrolu i teritorij same granice, samo treba donijeti odluku. Čuo sam danas neke ocjene koje govore da Vlada RS nije nadležna. Jesmo itekako. Ako mi nismo, odalče onda Kormakova (Maureen Cormack) danas na koordinaciji, je li ona nadležna za to? – kazao je Dodik.

Rekao je i da će oni koji dođu u BiH veoma teško otići odavde, jer ih nemate gdje vratiti a dalje ne mogu.

– Dakle mi ne želimo da ovdje imamo ogromnu koncentraciju tih ljudi, ja poštujem i razumijem njihovu muku, ali naša ekonomija i durštvo ne mogu da prihvate taj teret – istakao je Dodik.

Upitan da prokomentariše posjet turskog predsjednik predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), Dodik je kazao da je „Erdoan veliki državnik, ali se miješa u untrašnje stvari BiH“.

Avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *