Sjednica Savjeta ministara o nacrtu plana o migrantima

Politika

Sjednica Savjeta ministara počela je u Sarajevu, na kojoj bi ministri na samom početku trebalo da se izjasne o prijedlogu zaključaka u vezi sa rješavanjem migrantske krize, koji su iznijeti na prošloj sjednici, 15. maja, a o kojima ne postoji jedinstveno mišljenje ministara.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je juče da je na prošloj sjednici Savjeta ministara predstavljen Akcioni plan za rješavanje migrantske krize, te da je na kraju zaključeno da se nacrt tog plana usvaja, ali da je praksa da svi daju mišljenje i komentare na taj nacrt.

Bevanda je istakao da Savjet ministra na toj sjednici nije usvojio zvanični zaključak o premještanju migranata iz Sarajeva u Salakovac kod Mostara.

“Apsolutno nije odobreno prebacivanje migranata u Salakovac kod Mostara. To se stalno zloupotrebljava u javnosti. Savjet ministara o tome nije donio odluku. Da budem precizniji – nije donesen nikakav zaključak”, rekao je Bevanda.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša stava je da Savjet ministara nije mogao da donese konkretnu odluku o premiještanju migranata iz Sarajeva u Salakovac jer to i nije nadležnost te institucije.

“Nismo raspravljali o konkretnim lokacijama, niti mi kao Savjet ministara treba da raspravljamo o određenim lokacijama”, izjavio je Grubeša.

Nakon sjednice prošle sedmice saopšteno je da je Savjet ministara prihvatio Nacrt akcionog plana hitnih mjera kojim će dosadašnji Koordinacioni tim prerasti u Operativni štab, s ciljem koordinacije svih aktivnosti za rješavanje migrantske krize na human i dostojanstven način u BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je tada da je usvojen Nacrt plana i da će vjerovatno biti nekih korekcija, ali da je suština da će se BiH isključivo fokusirati na granicu.

Ministarstvo bezbjednosti BiH u četvrtak, 17. maja, donijelo je odluku o izmještanju migranata iz parka kod sarajevske Vijećnice u Salakovac, čemu su se usprotivile vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta ministara nalaze se i izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za prošlu godinu, te Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma o zajmu – Projekat restrukturisanja “Željeznica Republike Srpske” između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *