Dodik u petak sa Putinom

Politika

Preko američke ambasade uloženo je šest miliona dolara za smanjenje ruskog uticaja u Bosni i Hercegovini, a još 12 miliona iz američkih izvora da bi se podržali njima podobni mediji u Republici Srpskoj, tvrdi predsjednik Srpske Milorad Dodik pred odlazak na Peterburški ekonomski forum gdje će se u petak sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Forum se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Putina i okuplja značajan broj ljudi iz biznisa, bankarstva, privrede,, ističe Dodik u izjavi za Sputnjik, napominjući da je posebno značajno što će imati mogućnost da se sastane s predsjednikom Putinom.

Zahvalan je, kaže, što Rusija bitno doprinosi ukupnom ekonomskom stanju u Republici Srpskoj, a kroz angažman u rafineriji nafte i ulja podigla je čitav energetski sektor u Srpskoj na viši nivo. Kako dodaje, to je između ostalog i rezultat napora koji je od početka ulagao i ruski predsjednik da to bude uspješan projekat.

Prema riječima Dodika, sa ruskim predsjednikom će i ovoga puta razgovarati o ekonomskoj saradnji, ali i razmijeniti mišljenja o regionalnim dešavanjima.

„Ovdje se osjeća ozbiljan pritisak zapadnih zemalja predvođenih prije svega SAD u pogledu lažne predstave o tome da je ovdje prisutan negativni ruski uticaj. Tog negativnog ruskog uticaja naravno nema. Ali neki tamo mislioci koji su na Zapadu kreirali takav pristup samo u BiH imaju šest miliona dolara preko američke ambasade da bi uticali na smanjenje ruskog uticaja, plus 12 miliona dolara iz američkih izvora da bi se podržali njima podobni mediji u RS“, precizira Dodik.

Po njegovoj ocjeni, takva situacija kreirana je u izbornoj godini s ciljem da se utiče na same izbore. S druge strane,dodaje on, Rusija se uopšte ne angažuje po tim pitanjima „a oni koji ovde žele da kreiraju izbore, optužuju Rusiju za takvo djelovanje“.

Na podsjećanje da je svojevremeno morao da objašnjava kako nije sa predsjednikom Putinom razgovarao o secesiji Srpske, Dodik navodi da mu je čast da se sastane s ruskim predsjednikom i da svaku priliku kad ima tu mogućnost rado koristi, ali da tu nema nikakve tajne:

„Osnovni akcent svih razgovora je vezan za potrebu poštovanja međunarodnog prava, i to je ono što Rusija dosljedno promoviše. Naravno da ruska strana ima interesa za stabilnost ovdje i da je veoma upućena jer je i sama učestvovala u kreiranju i potpisivanju Dejtonskih sporazuma. I u tom pogledu, politika koju promoviše ruska strana je politika poštovanja međunarodnih sporazuma. To je i naša politika“, kaže Dodik.

S druge strane, podsjeća, Zapad je učinio sve da se ne poštuje međunarodni sporazum.

Dodik: Ne u NATO

„Ukinuli su značajne odredbe Dejtonskog sporazuma sve pod plaštom i potpuno lažnom pričom o izgradnji BiH kao države na neki drugi način“, upozorava Dodik, ističući da poštovanje Dejtona podrazumijeva svega što u njemu stoji, a to je da je BiH međunarodno priznata zemlja, a da je čine entiteti.

Rusija je za razliku od zapadnih zemalja dosljedna u tom pogledu i to je stav koji mi dijelimo, naglašava Dodik, uz opasku da nema namjeru da se odričem dobre saradnje i razmene mišljenja sa ruskom stranom. On dodaje da će jedna od tema razgovora s Putinom biti i vojna neutralnost Republike Srpske.

„Upoznaću predsjednika Putina sa našim opredjeljenjem i odlukom koji je parlament donio o vojnoj neutralnosti RS. Želim da mu do detalja predočim naše mišljenje o tome. Mi smo odlučili da u vojnoj neutralnosti pratimo Srbiju. Ne želimo uključivanje ni u kakve vojne saveze i NATO nije opcija u tom pogledu“, zaključuje Dodik.

sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *