Čović kandidat za Predsjedništvo BiH

Politika

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH na današnjoj sjednici jednoglasno je donijela odluku o kandidaturi predsjednika HDZ Dragana Čovića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.

Čović trenutno obnaša dužnost člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a prema Ustavu BiH on može biti birani još jedan uzastopni mandat, piše Klix.ba.

Odluka o kandidaturi Dragana Čovića koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora nije iznenadila nikoga u BiH s obzirom na to da Čović nikada nije krio svoje ambicije za osvajanje još jednog mandata u Predsjedništvu BiH.

Čoviću otežavajući okolnost predstavlja činjenica da se lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu uspjeli dogovoriti o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

– Hrvatima u BiH je prihvatljiv svaki model koji će omogućiti da odlučuju o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Time ne traže ništa više od jednakog statusa i onoga što već imaju pripadnici druga dva konstitutivna naroda – isticao je u ranijim izjavama Čović.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *