Strožija pravila za službena putovanja parlamentaraca

Politika

Zajednička komisija za administrativne poslove PS BiH stavila je van snage odredbe o naknadi troškova za reprezentaciju, telefonske usluga, službena putovanja, vozila, službenu odjeću, novine i stručnu literature parlamentaraca BiH.

Član Zajedničke komisije Momlilo Novaković za Srpskainfo tvrdi da to ne znači da će poslanici i delagati imati veća prava. Prema njegovim riječima, brisanje starog pravilnika je učinjeno jer je u međuvremenu donesen novi dokument koji daleko preciznije definiše prava parlamentaraca, kako se ne bi više pojavljivali problemi u tumačenju.

– Naprimjer, novom odlukom je precizirano da službeno putovanje nije posjeta nekoj ambasadi ili raznim ceremonijama, iako ste eventualno dobili pozivnicu na ime funkcije. Ako za putovanje nemate putni nalog Kolegijuma, niste na službenom putovanju. Takođe, u takvim slučajevima parlamentarac ne može očekivati da će mu iz budžeta biti plaćeni troškovi upotrebe vlastitog vozila – kaže Novaković.

Budući da do sada nije bilo najjasnije šta se smatra službenim putovanjem, dešavale su se neugodne situacije. Posljednja je bila nedavno kada je predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić odbio da da saglasnost da se iz budžeta BiH plati putovanje Borjani Krišto na komemoraciji u Blajburg.

Naime, Krišto tamo nije išla s putnim nalogom i u ime Parlamentarne skupštine BiH, pa samim tim nije ni imala pravo na dnevnice i ostale troškove puta. Kako je Srpskainfo objavio, to joj nije bilo pravo te je u afektu poručila da više niko iz PS BiH neće neće ići na službeni put.

Vrati odjeću

Kada je riječ o odredbama pravilnika koji reguliše pravo na službenu odjeću, Novaković kaže da se sada precizira koliki je rok trajanja cipela, košulje, hlača, mantila i u kom se roku moraju kupiti novi.

Takođe, onaj čiji radni odnos prestane u PS BiH obavezan je da vrati službenu odjeću, umjesto da je ponese sa sobom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *