Rekordan broj prijava političkih subjekata za opšte izbore

Politika

Računarski sistem Centralne izborne komisije i izbori u BiH do sada nisu bili hakovani, iako je bilo pokušaja, izjavila je predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić tokom konferencije “U susret opštim izborima 2018”.

– Na ovim izborima ulažemo dodatne napore da sve to obezbijedimo jer je riječ o potpuno nepristupačnoj mreži. Nadam se da i na ovim izborima neće biti takvih problema na koje CIK ne može uticati ako se dese. Ali, pošto se ranije nisu dogodili, nadam se da neće ni sada – rekla je Hadžiabdićeva.

Predsjednik CIK-a je u obraćanju za više od 120 predstavnika opštinskih i gradskih izbornih komisija iz BiH naglasila da na nivou CIK-a posao pripreme izbora uveliko napreduje.

– Imamo rekordan broj političkih subjekata i danas u 16 ističe rok za prijavu koalicija. Do sada su tri koalicije podnijele zahtjev. Stiglo je i više od 10.000 prijava (glasača) iz inostranstva i sve to se obrađuje – navela je Hadžiabdićeva.

Prema njenim riječima, dvodnevna konferencija “U susret opštim izborima 2018” predstavlja priliku da CIK BiH odgovori na pitanja opštinskim izbornim komisijama i upozna ih o podzakonskim aktima koji su usvojeni.

– Konferencija je prilika i da detaljnije govorimo o unapređenjima u aplikacijama za unos rezultata koje smo uradili u saradnji sa OEBS-om, koji je angažovao IT stručnjake iz BiH u smislu bolje kontrole i zaštite, te efikasnosti sistema – rekla je Hadžiabdićeva.

Odgovarajući na pitanja da li postoji mogućnost da na opštim izborima u oktobru prvi rezultati budu objavljeni brže, Hadžiabdićeva je istakla da se biračka mjesta zatvaraju u 19 časova, te da je potrebno brojati listiće za četiri nivoa vlasti.

– Imamo četiri nivoa vlasti za koje je potrebno brojati rezultate, a nema elektronskih mašina i skenera za brojanje listića na glasačkom mjestu, te se sve i dalje radi ručno. U smislu zaštite smo govorili da pokušavamo naći metode da smanjimo manipulacije u onom broju od pet odsto biračkih mjesta na kojima smo do sada imali problem – napomenula je predsjednik CIK-a BiH.

Ona je dodala da se na 95 odsto biračkih mjesta oko ponoći očekuju rezultati za nivoe vlasti za koje je brojanje jednostavnije kada je CIK BiH po zakonu obavezan da ih objavi, dok bi za ostale nivoe, nakon cjelonoćnog brojanja, rezultati trebalo da budu objavljeni ujutro.

– U ovom momentu smo završili aplikaciju koju treba predstaviti opštinskim izbornim komisijama i treba da idemo na teren da obučimo kadar koji će unositi podatke. Imamo neke pojačane sisteme kontrole na nivou opštinskih izbornih komisija za unos rezultata, te bolji i transparetniji pristup svim podacima od CIK-a i bolju kontrolu i zaštitu – kaže Hadžiabdićeva.

Šef Kancelarije Savjeta Evrope Drahoslav Štefanek izjavio je da je glavna svrha konferencije “U susret opštim izborima 2018” da se svi ključni akteri izbornog procesa informišu o izmjenama u podzakonskim aktima, ali i prilika da se razmijene iskustva.

– Samo održavanje ove konferencije je najavljeno na veb-stranici Savjeta Evrope pod linkom “Izborna pomoć”. Svi smo svjesni teškog političkog konteksta koji je u podlozi ovih izbora, a sve zbog odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, kao i u slučaju “Pilav” – rekao je Štefanek.

On je poručio da Savjet Evrope ne bježi od rješavanja teških pitanja, te da je već bio uključen proces pronalaska rješenja u slučaju “Ljubić”.

– Stručnjaci Venecijanske komisije su u maju i junu bili u Sarajevu i održali niz sastanaka sa političkim strankama i drugim relevantnim akterima. Jasno je da će u nedostatku rješenja u parlamentarnim tijelima na nivou BiH i entitetskim nivoima više pritiska i odgovornosti biti stavljeno na CIK BiH – rekao je Štefanek.

Šef Odjeljenja za izbornu pomoć i popis generalnog direktorata za demokratiju Savjeta Evrope Fransis Frederik smatra dvodnevnu konferenciju koja se održava u hotelu “Hils” na Ilidži veoma važnim korakom za pripremu izbora.

Frederik je u ime Savjeta Evrope pohvalio rad CIK-a BiH, koji je, kako je naveo, dostigao visok nivo profesionalnosti prepoznat u Evropi i svijetu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *