Vodeće partije objavile liste za NSRS

Politika

Vodeće političke partije obznanile su imena nosilaca lista za Narodnu skuštinu Republike Srpske na predstojećim izborima i već na prvi pogled jasno je da će u banjalučkoj i zvorničkoj izbornoj jedinici biti izuzetno zanimljivo.

Interesantno će da bude i u izbornoj jedinici dva. U pojedinim jedinicama ima iznenađenja, ima i imena koja nisu poznata široj javnosti.

U izbornoj jedinici jedan koja obuhvata Prijedor i okolinu liste predvode dva narodna poslanika, Perica Bundalo (PDP) i Duško Ivić (DNS), novo ime je Dražen Vrhovac (SNSD) i Milan Tubin (SDS). Ova jedinica daje sedam mandata, a na dva „pucaju“ SNSD i DNS.

U „dvojki“ je na sceni načelničko-ministarsko-poslanički obračun. Listu SNSD-a predvodi Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, njegov sugrađanin Miladin Stanić prvi je na listi SDS-a, a tu su još Milan Švraka (PDP), ministar Dane Malešević (DNS) i Slobodan Protić (SP). Ova izborna jedinica koja daje sedam poslanika obuhvata Gradišku, Laktaše, Srbac i Prnjavor, a najozbiljnije šanse za tri ili četiri mandata ima SNSD.

U banjalučkoj izbornoj jedinici (12 mandata) na vrhu lista su sve sama poznata imena. Nikola Špirić predvodi listu SNSD-a, što je dramatična promjena u odnosu na prethodne izborne cikluse kada je bio kandidat za nivo BiH. Na listi SNSD-a su Željka Stojčić, potpredsjednik NSRS, Vlado Đajić, direktor UKC-a Banjaluka i nekadašnji poslanik Srđan Mazalica. PDP-ovu listu predvodi Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, a na njoj će se naći i Draško Stanivuković te Jelena Trivić. Poslanik SDS-a Davor Šešić predvodi listu te stranke, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović prvo je ime na listi DNS-a na kojoj će se naći i bankar Milan Radović. Socijalisti imaju ozbiljne ambicije u Banjaluci gdje će listu da im predvodi Goran Selak, dok je broj jedan na listi NDP-a poslanik i bivši predsjednik Republike Dragan Čavić.

Trendovi u Banjaluci govore da će SNSD osvojiti najviše mandata, ali teško više od pet. DNS očekuje rast sa jednog na dva. SDS bi mogao da padne na tek dva poslanika, a socijalisti će sigurno imati jedan mandat. PDP se nada prolasku dva kandidata. U svakom slučaju, borba za svaki glas biće teška i bespoštedna.

U „četvorki“ koja obuhvata Derventu, Modriču i Brod najpoznatiji nosilac liste je Igor Žunić (SNSD), dok listu SP-a predvodi Risto Marić, direktor „Šuma Srpske“. Na vrhu SDS-ove liste je Zoran Vidić, zamjenik predsjednika Boračke organizacije RS. Iz ove jedinice direktno u skupštinu idu četiri poslanika, izgledno je da SNSD i SDS ravnomjerno podjele mandate.

U „petici“ (Doboj i okolina) će biti zanimljivo. U toj jedinici se nakon dugo vremena mandatu opravdano nadaju socijalisti (nosilac liste Srđan Todorović) dok liste SNSD-a i SDS-a predvode Aleksandar Subotić i Nebojša Marić. U izbornoj jedinici šest (Bijeljina i Brčko) takođe je niz poznatih imena na vrhu lista. Ministar Petar Đokić će biti prvi na listi socijalista, tu su i Nedeljko Ćorić (SNSD), Tomica Stojanović (SDS), Đorđe Popović (DNS), direktor RiTE „Ugljevik“ dok će listu NDP-a na kojoj su i kadrovi dvije naprednjačke partije predvoditi Cvijetin Nikić koji se svojevremeno okušao i u estradnim vodama.

U izbornoj jedinici sedam (Zvornik) na sceni je još jedan „sudar titana“. Tu su redom sadašnji i bivši poslanici Radovan Višković (SNSD), Kostadin Vasić (SDS), Dragan Galić (PDP), Spomenka Stevanović (DNS) i Hadži Jovan Mitrović, naprednjak na listi NDP-a.

U istočnosarajevskoj jedinici listu SNSD-a predvodi Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS, na vrh liste SDS-a će Darko Babalj koji se takođe spušta sa zajedničkog na republički nivo kao i Nikola Špirić. I u izbornoj jedinici devet ima poznatih imena, a izdvajamo Luku Petrovića (SNSD) i Zdravka Krsmanovića (NDP).

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *