Govedarica: Nema iskrenog pomirenja dok žrtve vape za pravdom

Politika

Predsjednik SDS Vukota Govedarica rekao je da je poražavajuće da nakon mnogo godina nema pravde za srpske žrtve u Podrinju i poručio da neće biti iskrenog pomirenja naroda u BiH, ukoliko žrtve vape za pravdom.

Govedarica je rekao da vjeruje da će sve bratunačke i srebreničke srpske žrtve na ovom lokalitetu, a ima ih 3.500, tu pravdu dočekati.

– Pravda je spora, ali uvjereni smo da će odgovarati oni koji su počinili zločine, a ovdje je to nesumnjivo radio Naser Orić sa svojim vojnicima”, rekao je Govedarica novinarima danas u Bratuncu gdje je u delegaciji Narodne skupštine Republlike Srpske prisustvovao obilježavanju stradanja Srba u Podrinju.

Govedarica je istakao da ga raduje odluka Apelacionog vijeća Suda BiH koja je definisala da je presuda Oriću imala niz propusta.

– Nadamo se da će obnovljeni postupak protiv Orića biti vođen na krilima pravde srpskih žrtava i da će on biti osuđen za ono što su njegovi vojnici radili na području bratunačkih i srebreničkih sela – istakao je Govedarica.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata prisustvovali su u Bratuncu pomenu za više od 3.500 stradalih Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Obilježavanje stradanja Srba u srednjem Podrinju organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *