Izetbegović: BiH se ne može povezati sa slučajem Kosova

Politika

Bosna i Hercegovina je riješena i ne može se povezati s Kosovom i sličnim otvorenim pitanjima, rekao je u Mostaru Bakir Izetbegović prije javne tribine u Narodnom pozorištu.

U njegovoj pratnji bili su i Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara.

Izetbegović je istakao kako je Mostar pravo mjesto da se razgovara o odnosima Bošnjaka i Hrvata, koji moraju biti bolji.

– Ti odnosi bi i bili bolji da se mudrije odnose prvaci koji predstavljaju ova dva naroda, a neisključujem tu ni sebe. Mislim da bi gospodin Čović trebao imati u vidu da pedeset posto hrvatskog korpusa živi izmješano s Bošnjacima i da je daleko preče napraviti dogovor s nama u Sarajevu, nego s nekim u Beogradu ili Banjaluci. Izaći u susret kad je u pitanju Islamska zajednica, pokazati pijetet kad su u pitanju zločini nad Bošnjacima, pomoći da se ti odnosi popravljaju i imati više sluha za nas kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, braniti interes svoje zemlje u kojoj smo rođeni i on i ja – izjavio je Izetbegović.

Bakir Izetbegović je kazao kako odnosi Beograda i Zagreba, te pitanje Kosova, imaju reperkusije na Bosnu i Hercegovinu samo psihološki, ali ne i stvarno.

– Čuli ste danas Dačićevu izjavu, to su politička pozicioniranja, pomalo se ucjenjuje međunarodna zajednica, plašeći da će se povezati Bosna i Hercegovina s pitanjem Kosova. To dvoje se nikako povezati ne može, džaba to Dačić, Miloševićev učenik pokušava da povuče paralele, Bosna i Hercegovina je riješena. Isto zlo predvođeno Miloševićem je pogodilo i Kosovo i Bosnu i Hercegovinu. Nema ni istorijskih ni moralnih ni pravnih fakata na koji bi se mogli povezati rješavanje pitanja Kosova i naša zemlja – kazao je Bakir Izetbegović, prenosi Klix.ba.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kazao je da je zemlji prije svega potrebna stabilnost, te da se onda u toj atmosferi ubraza evropski put i reforme, te jača ekonomiju kako bi ljudi što bolje živjeli.

Džaferović je naglasio i problem Mostara, grada koji ima nerješeno pitanje izbora.

– Mi promovišemo ideju da Mostar mora ostati jedinstven grad, za koji se mora naći rješenje kada su u pitanju izbori. To rješenje mora podrazumijevati potpunu ravnopravnost svih naroda i građana, i isključuje dominaciju bilo koga nad kime – zaključio je Džaferović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *