SzP protiv raspakivanja Dejtonskog sporazuma

Politika

Savez za promjene (SzP) saopštio je da će učiniti sve da spriječi, kako kažu, raspakivanje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje pozicije Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da bi stvaranje trećeg entiteta u BiH značilo ozbiljnu štetu za Republiku Srpsku koja trenutno nosi polovinu suvereniteta i ima sve mehanizme zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

– Sa trećim entitetom, ostali bi i bez entitetskog glasanja, i odrekli se dijela suvereniteta i postali trećina umjesto polovine – smatraju u SzP.

U saopštenju se dodaje da je “Federacija BiH nastala Vašingtonskim sporazumom, vezanjem hrvatske zastave s bošnjačkom protiv srpske, zbog čega u SzP smatraju da se problemi Federacije neće i ne smiju rješavati preko leđa Republike Srpske i srpskog naroda”.

– Umjesto što se bori za HDZ-ov entitet, predsjednik Republike Srpske (Milorad Dodik) bi trebalo da se bori za Srbe u HDZ-ovim kantonima. Njegovi partneri iz HDZ-a moraju da sprovedu odluku Ustavnog suda i konačno Srbima omoguće da budu konstitutivan narod u kantonima s hrvatskom većinom, da imaju pravo na srpski jezik i ćirilično pismo – navodi se u saopštenju.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *