Komisija za Srebrenicu: Naše prisustvo na sjednici NSRS nepotrebno

Politika

Članovi Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice iz Republike Srpske smatraju da je njihovo prisustvo sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine nepotrebno.

U javnom saopštenju Milan Bogdanić, Đorđe Stojaković, Milorad Ivošević, Gojko Vukotić i Željko Vujadinović navode da se Informacija kojom je obrazložen zahtjev predsjednika RS Milorada Dodika za zakazivanje sjednice parlamenta najvećim dijelom odnosi na rezultate Radne grupe, a ne na rezultate Komisije čiji su oni bili članovi.

Pojašnjenja radi, Radnu grupu je Vlada RS formirala nakon što je Komisija za Srebrenicu prestala s radom 2004, s ciljem realizacije njenih zaključaka.

Članovi vladine Komisije navode da je neposredan povod za zakazivanje posebne sjednice parlamenta o Srebrenici spisak od oko 22.000 Srba koji su njemačkim vlastima predale članice organizacije „Majke Srebrenice“. Bogdanić i ostali tvrde da oni taj izvještaj nisu sastavili, već da je on rezultat rada Radne grupe.

– Iz tog razloga nejasno je zašto na posebnu sjednicu Narodne skupštine nisu pozvani članovi Radne grupe koja je predstavljala samostalno tijelo Vlade RS – navode u saopštenju.

Govoreći o svom radu, članovi Komisije za istraživanje srebreničke tragedije kažu da nisu predstavljali sudsko istražno tijelo i samim tim nisu imali mandat da daju kvalifikaciju tog događaja. Ističu da se u njihovom izvještaju koristi termin „teška povreda međunarodnog ratnog prava“, a da su riječ „genocid“ upotrijebili samo jednom, prilikom citiranja presude Haškog tribunala generalu Radislavu Krstiću.

Takođe navode da komisija nije imala mandat da obavlja ekshumacije posmrtnih ostataka, što znači da nije mogla da utvrdi uzrok, način i vrijeme smrti osoba čija su tijela u to vrijeme bila ekshumirana.

– Dakle, Komisija nije mogla da utvrdi broj lica stradalih kao žrtve zločina u onosu na broj lica stradalih na druge načine prilikom klasičnog proboja iz okruženja 28. divizije Armije RBiH, koja je i prema ocjeni Haškog suda predstavljala legitiman vojni cilj. Spisak od 7.806 imena odnosi se na lica koja su prijavljena kao nestala u vezi sa događajima oko Srebrenice tokom čitavog mjeseca jula 1995. godine – navode, između ostalog, u zajedničkom saopštenju.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *