Lavrov: Naši favoriti na izborima su građani

Politika

Mi imamo svoje favorite, a to su ljudi, državljani BiH koji će na izborima dati glas političarima. Nikada nikom ne preporučujemo za koga će ko da glasa kada se radi o izborima u drugim zemljama, poručio je u Sarajevu ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, odgovarajuči na novinarsko pitanje da li Rusija ima favorite na izborima u BiH, poseno u Republici Srpskoj.

-Mi ćemo uvijek poštovati izbor građana i radićemo sa onima kojima povjerenje daju građani – rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Upitan u vezi sa pismom grupe „Pravda za Davoda“ iz Banjaluke, Lavrov je rekao da nije stigao da se upozna s njim, jer je u Sarajevo doputovao noćas.

-Sada mi je kolega Igor rekao da postoji takvo pismo naslovljeno na moje i na njegvo ime. Ne želim da komentarišem prije nego što se upoznam s tim – poručio je Lavrov.

Crnadak je dodao da je Lavrovu prenio poziv „Pravde za Davida“ da ih posjeti, ali je naglasio da je veoma teško očekivati da ruski diplomata vešeras bude s njima „ne zbog njega, već zbog protokola u Banjaluci“. -Zahvalan sam mu jer je prisao da se upozna sa ovim pitanjem – rekao je Crnadak.

U obraćanju novinarima, Lavrov je izjavio da za Rusiju ne postoji alternativa Dejtonskom mirovnom sporazumu.

-Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet BiH i ustavna prava dva entiteta i tri naroda. Mi smo zainteresovani i da se rezultati izbora u BiH zasnivaju na tim principima. Zainteresovani smo za nastavak saradnje sa BiH. Između naše dvije zemlje u stalnom je porastu robna razmjena, zahvaljujući stalnom porastu izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju. Realizuju se veliki investicioni projekti po liniji ruskih kompanija kao što su Zberbanka i Zarubežnjeft. Obilježavamo 40 godina saradnje u gasnoj sferi. Nastavljamo isporuku gasa BiH i Gazprom saražuje sa BiH preko RS i FBiH – izjavio je Lavrov u svom prvom obraćanju prilikom službene posjete BiH.

Po pitanju međunarodnih odnosa, Lavrov je istakao da postoje slični stavovi BiH i Rusije.

-Ističem neophodnost poštovanja principa Rezolucije UN 1244 Pozdravljamo dijalog Beograda i Prištine, ali je najvažnije da se realzuje ono što bude dogovoreno. Saglasni smo da spoljni igrači na Balkanu ne treba da stvaraju konfliktne situacije, niko ne treba da smatra da samo on može da diriguje situacijom, da je ostalima zabranjen ulaza – zaključio je Lavrov.

Igor Crnadak je zahvalio Lavrovu što je prihvatio poziv i došao u posjetu koja je za nas od „ogromnog značaja“.

-Odnosi sa Rusijom su prijateljski, razgovarali smo kako ih unaprijediti u oblasti ekonomske saradnje i spoljnotrgovinske razmjene. Danas je bila prilika da se zahvalim kolegi Lavrovu za isplatu 125 miliona dolara Klirinškog duga BiH i za otvaranje ruskog tržišta za izvoz naših proizvoda. Kao predstavnik RS, radujem se što će Lavrov posjetiti Banjaluku i Istočno Sarajevo. Između RS i Rusije postoji poseban odnos koji nije prepreka za saradnju sa BiH. U tom kontekstu pozdravljam njegovu posjetu lokaciji na kojoj će se nalaziti rusko – srpski centar u Banjaluci – dodao je Crnadak.

Tokom razgovora o stanju u regionu istaknuto je da bi uspješan završetak pregovora Beogarad i Prištine bio koristan za prosteprietet cijelog regiona.

-Imamo do sada dobru saradnju i na međunarodoj sceni, uvjeren sam da će se to nastaviti. Naše pozicije se neće mijenjati kod onih stvari od značaja za Rusiju, kao što su pitanja sankcija prema Rusiji, Kosovo i NATO – rekao je Crnadak.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *