Konzulat BiH u Beogradu umiješan u krađu identiteta birača

Politika

Kadrovi SNSD-a iz Višegrada su prijavljeni SIPA-i da su u Srbiji registrovali najmanje 30 fiktivnih birača. Konzulat u Beogradu kontroliše HDZ-ov kadar Frano Planinić. Službenici konzulata u Srbiji izuzeti iz procesa obuke za organizaciju izbora

Kada je Stefan Spasojević iz Doboja na službenoj stranici CIK-a upisao svoje lične podatke nije očekivao da će ispod njegovog imena pisati da je „upisan u Centralni birački spisak za glasanje izvan BiH u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u Beogradu“.

„Nikad nisam podnio prijavu za glasanje van BiH“, napisao je Spasojević u svojoj izjavi koja je proslijeđena istražnim organima.

Stefan Spasojević je, dakle, pokraden. Ali za razliku od najmanje 500 bh. građana koji su prijavili krađu identiteta, Stefan je prva osoba čiji se ukradeni identitet nalazi na spisku glasača u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, kojima, formalno-pravno, rukovodi Frano Planinić, kadar HDZ-a BiH u Ministarstvu vanjskih poslova.

„Ono što je interesantno, samo službenicima bh. konzulata u Beogradu je omogućeno da ne prolaze treninge za predstojeće izbore“, kazao je za Žurnal izvor iz Centralne izborne komisije BiH.

I upravo je u tom konzulatu registriran prvi slučaj krađe identiteta bh. građana prijavljenih za glasanje iz inostranstva. Preostali prijavljeni slučajevi krađe identiteta bh državljana odnose se na birače prijavljene za glasanje putem pošte.

Žurnal je već pisao da je došlo do enormnog povećanja broja birača prijavljenih za dopisno glasanje, a da je najviše „novih“ birača prijavljeno za glasanje iz Hrvatske (24 hiljade) i Srbije (14 700). Većinu novih birača prijavili su aktivisti HDZ-a BiH i SNSD-a. U ovom tekstu ćemo objaviti dokaze o biračima koji su fiktivno prijavljeni u Srbiji. Samo iz Doboja za predstojeće izbore prijavljeno je 1190 novih birača koji glasaju putem pošte. Njih 441 je prijavljeno za glasanje u Srbiji. Među njima je i Nevenka Tripić iz Doboja. Do sada je glasala u rodnom gradu, ali sada je prijavljena kao dopisni glasač.

„Izjavljujem da nikad nisam podnijela prijavu za glasanje van BiH“, napisala je Nevenka Tripić u izjavi koja je proslijeđena Tužilaštvu BiH.

No, unatoč tome, Nevenka je, za Centralnu izbornu komisiju „dopisni birač“ prijavljen za glasanje u Beogradu. I preostalih pet osoba iz Doboja, koliko ih je prošle sedmice prijavilo krađu identiteta, prijavljeno je u Srbiji. Ali situacija u sa lažnim prijavama mnogo je gora na istoku RS-a.

„Poštovani, dostavljamo vam spisak birača sa područja opštine Višegrad kojima je zloupotrijebljen identitet, a u svrhu predizbornih prevara“, navedeno je u prijavi prije tri dana dostavljenoj Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Na spisku se nalazi više od trideset imena među kojima su osobe koje žive u Australiji, a prijavljene su za glasanje u Srbiji. Prema zvaničnom dokumentu CIK-a, 334 osobe iz Višegrada prijavljene su za dopisno glasanje iz Srbije.

„Glavni protagonisti zloupotrebe ličnih podataka su predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Višegrad Pero Petrović, načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević, kandidat SNSD-a za parlament BIH Darko Andrić, direktor Hidroelektrane Višegrad Nedeljko Perišić“, navedeno je u prijavi dostavljenoj SIPA-u.

zurnal.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *