Petrić: Stranke ne vladaju Centralnom izbornom komisijom BiH

Politika

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić kaže da nije saglasan sa konstatacijom da političke partije vladaju CIK-om i navodi da su sve to paušalne tvrdnje, jer niko nikada nije ništa konkretno dokazao.

– CIK primjenjuje važeće zakone i donosi takve odluke. Sve one podliježu sudskoj provjeri ako se neko žali, pa i provjeri pred Ustavnim sudom BiH, i više od 97 odsto ih bude potvrđeno u prvoj provjeri, a ostale u ponovnom postupku. Mislim da najveću galamu dižu oni koji pokušavaju da se infiltriraju u njegovu strukturu, pa im to ne uspijeva ili nedovoljno uspijeva, pa preventivno, da se i drugi onemoguće u toj namjeri – kaže Petrić.

On je za “Nezavisne novine” rekao da se ne slaže ni sa ocjenom da su birački spiskovi neuredni.

– U posljednje vrijeme su plasirane mnoge neistine u vezi sa biračkim spiskovima, a onda su se mnogi, zvani i nezvani, uglavnom za ovu problematiku neuki i samouki, utrkivali davanjem katastrofičnih izjava, ocjena i zahtjeva – naglašava Petrić.

Petrić ističe da su priče o velikom broju umrlih na biračkom spisku samo priče i napominje da je teško očekivati da neko zloupotrijebi tu činjenicu jer je lako uočljiva i lako dokaziva.

– Do sada smo imali samo jedan takav slučaj, i to davno, i tu smo izbore poništili – dodaje Petrić.

Kada je riječ o glasanju putem pošte, Petrić navodi da je BiH poznata kao zemlja sa velikom dijasporom, te da je glasanje poštom prepoznato kao prihvatljivo, iako uz malo komplikovanu, ali neophodnu proceduru.

– Ispočetka su tu mogućnost koristile stotine hiljada ljudi, da bi zbog povratka ili proteka vremena taj broj spao na tridesetak hiljada. Međutim, za prošle lokalne izbore je došlo do znatnog, a za ove opšte izbore drastičnog povećanja – rekao je Petrić.

On je dodao da je unapređenje biračkog procesa i uvođenje novih tehnologija – neminovnost.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *