Petrić: Pola od 500.000 nevažećih listića prazno

Politika

Danas je u Sarajevu održana konferencije za medije članova Centralne izborne komisije koji su govorili o (ne)pravilnostima na Opštim izborima. Predsjednik CIK-a Branko Petrić je saopštio da je pola nevažećih glasačkih listića zapravo bilo prazno, a ne nepravilno ispunjeno.

“Centralna izborna komisija privodi kraju aktivnosti oko provođenja postupaka i sankcionisanja izbornog procesa zbog kršenja izborne šutnje i pravila predizborne kampanja i koordinira kompletnim procesom involviranim u izbore”, rekao je Petrić.

Jutros je put gradova i opština u BiH krenulo sedam kamiona koji će preuzeti sav izborni materijal korišten u ovim izborima u oko 30.000 vreća raznih boja koji će biti uskladištene u skladištu CIK-a u Lukavici na 1.100 paleta.

“Sav materijal će biti spreman da se u njega izvrši uvid ili eventualno novo brojanje ili bilo kakva opservacija u postpku utvrđivanja i potvrđivanja izbornih rezultata”, kazao je Petrić.

Na pitanje kako je više od 500.000 poništenih glasačkih listića, Petrić je odgovorio:

“Pola poništenih listića su prazni, a ne nepravilno popunjeni. Zašto je to tako ne znamo.”

Sinoć se u Glavnom centru za brojanje počelo sa brojanjem nepotvrđenih glasačkih listića u dvorani Zetra u Sarajevu.

“To je prva kategorija listića koja se broji i ubraja u rezultate, njih oko 3.700 među kojima su i oni koji su se prijavili CIK-u da je u njihovo ime neko njih odjavio da glasaju putem pošte. Svima koji su došli na biračko mjesto je omogućeno da glasaju i njihov glas je prioritetno ubrajan, a drugi odbijani”, objasnio je Petrić.

On je kazao da iza brojanja nepotvrđenih glasačkih listića slijedi brojanje glasova koji su dopremljeni putem mobilnih timova.

“Njih je 314, a zatim 77.000 onih koji su glasali putem pošte i DKP. To je oko 63.000 paketa, od toga šest hiljada je neuručene pošte, a 57 hiljada koji su glasali. Obično trećina do četvrtine poslane pošte se ne vrati”, dodao je Petrić.

Predsjednik CIK-a je istakao da je na hiljadu vreća bilo potrebno utvrđivanje i objedinjavanje stanja.

“To je oko 3 posto, što znači da je 97 posto urađeno potpuno tačne isprve”, rekao je Petrić.

Petrić se osvrnuo i na biračke spiskove, na koje se kako kaže, često stavljao znak minusa zbog toga što se na njima nalaze umrle osobe.

“Mi smo 45 dana prije izbora zaključili centralni birački spisak, a na njemu se nalaze oni koji nisu trebali, ali jesu na dan izbora. To su osobe koje pune 18 godina na dan izbora. Nije bilo prigovora 6.000 posmatrača iz NVO-a koje smo akreditovali niti 60.000 posmatrača u općinskim izbornim komisijama.”

On je kazao da su Ministarstva unutrašnjih poslova izbrisale 4.500 imena osoba koje su se nalazile na biračkom spisku, a vode se kao umrle.

“Tražit ćemo utvrđivanje da li se neko usudio da glasa umjesto umrlih. Ali nevjerujemo da je bilo takvih slučajeva.”

Petrić je istakao zadovoljstvo što nije zabilježen niti jedan slučaj da je neki državljanin BiH došao na glasačko mjesto, a da mu nije omogućeno glasanje.

“To je najveća vrijednost biračkog spiska i to se rijetko gdje može pronaći”, zaključio je Petrić.

Članovi CIK-a ne upisuju i ne ispisuju ljude sa biračkog spiska

Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović osvrnuo se na incident u sali Parlamentarne skupštine BiH u noći izbora kada je jedna osoba optužila CIK da je njegova umrla majka bila na spisku glasača.

“Prema poglavlju 3 Izbornog zakona BiH, centralni birački spisak i evidencija građana, državljana BiH, s biračkim pravom koji pravo ostvaruju na osnovu zakona, ta evidencija se pravi na osnovu službenih evidencija. Od 2006. godine je automatska ili pasivna registracija gdje država treba uvesti svoje državljane s pravom glasanja na birački spisak. Od 2006. godine građani se ne idu prijavljivati”, rekao je Arnautović.

On je dodao da je članovi CIK-a ne idu popisivati ljude u centralni birački spisak niti ispisivati umrle.

“To se radi na osnovu službenih evidencija. Kada relevantni organi, poput matičnog ureda u slučaju smrti, urade svoj posao nama se u elektronskoj formi to dostavi kao na pladnju za birački spisak”, objasnio je Arnautović.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *