Dodik neće podržati tužbu BiH protiv Hrvatske

Politika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da neće podržati moguću tužbu BiH protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora zbog gradnje Pelješkog mosta, što su najavili njegove budući kolege u Predsjedništvu BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

– Mislim da to nije produktivno za BiH i neću to podržati iako možda i imam neke razloge zbog opstrukcije Hrvatske u pogledu izgradnje mosta na Savi kod Gradiške – izjavio je Dodik u intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju TV1.

Dodik je ponovio da je Komšić, koji je u Predsjedništvo izabran kao hrvatski član “malo prenaglio” u svađama kako s Hrvatskom tako i sa Srbijom, a to otežava mogućnost da novo Predsjedništvo BiH profunkcioniše kao partner državama regiona.
– Komšić Hrvatskoj prijeti tužbom zbog Pelješkog mosta, a Srbiji da treba da prizna samoproglašeno Kosovo. Svakako da to umanjuje šansu za bilo kakav politički proces na regionalnom nivou – kazao je Dodik.

Dodik je rekao i da Komšić nije autentični predstavnik hrvatskih nacionalnih interesa u BiH, te da činjenica da hrvatske političke predstavnike izglasavaju Bošnjaci može biti opasna politička igra.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *