Predsjedništvo PDP: Hitno potreban novi Izborni zakon

Politika

Predsjedništvo Partije demokratskog progresa održalo je danas sjednicu na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija, te rezultati Opštih izbora održanih 7. oktobra.

– Uprkos činjenici da je Partija demokratskog progresa ostvarila odličan izborni rezultat, Predsjedništvo PDP smatra da je ponovno brojanje svih glasačkih listića neophodno radi utvrđivanja realnih rezultata izbora – navode u ovoj partiji.

Dodaju da će Partija demokratskog progresa iskoristi sve pravne mogućnosti da se omogući ponovno brojanje i ukoliko bude bilo potrebno obratiti se i sudskim instancama.

– Da bi budući izborni procesi bili sprovođeni na način da su manipulacije, nepravilnosti i greške svedene na najmanji mogući nivo, potrebno je hitno donošenje novog Izbornog zakona koji bi omogućio skeniranje glasačkih listića, sprej za identifikaciju, video nadzor biračkog mjesta i centralno mjesto za brojanje glasova – zaključak je Predsjedništva PDP-a.

Oni dalje navode da će Partija demokratskog pogresa insistirati na rješavanju pitanja Radio-televizije Republike Srpske, koja je umjesto da bude servis građana, postala servis jedne političe stranke.

– Javni servis se mora vratiti u okvire profesionalizma, nezavisnosti, nepristrasnosti, tačnog i blagovremenog informisanja građana Republike Srpske – navode oni.

Takođe, Predsjedništvo PDP zaključilo je da je bezbjednost građana Republike Srpske nije na zadovoljavajućem nivou i zahtjeva od institucija da ozbiljno pristupe ovom problemu.

PDP insistira da se institucionalno riješe najteža krivična djela, a prije svega nerješena ubistva u Banjaluci.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *